vrijwilligerswerk in het natuurhulpcentrum?
Jaarlijks worden er vele duizenden wilde dieren opgevangen in het Natuurhulpcentrum. Naast onze vaste crew zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Ze staan onze personeelsleden bij in alle mogelijk taken en zorgen voor de dagelijkse werking van het centrum.
Zo goed als alle taken in ons opvangcentrum worden ook door vrijwilligers uitgevoerd. Voor iedereen is er wel een geschikte opdracht.
In grote lijnen kan je vrijwilligerswerk doen op volgende afdelingen:
- Intensieve zorgen
- Nazorg
- Technische dienst
- Rondleidingen
- Dierentaxi
Een greep uit de mogelijke taken van vrijwilligers:
- 's Morgens alle dieren van voedsel en water voorzien
- Kooien poetsen, drink- en eetbakken poetsen
- Het eten klaarmaken voor de voederrondes van de dag erop
- Onderhoud van de paden, grasperken, hagen
- Rondleiden van groepen
- Helpen op de intensieve zorgen
- Voederen van jonge dieren
- Intake van nieuwe patiënten
- Telefoonpermanentie
- Verzendklaar maken van ons tijdschrift
- Ophalen van gewonde wilde dieren
- Helpen vangen van gewonde wilde dieren
- Ondersteuning van onze technische crew
- Helpen in de schrijnwerkerij
Het werk in het Natuurhulpcentrum is echter minder spectaculair dan het lijkt in de krant of op TV. Uilen uit de schoorsteen redden en gekwetste reeën vangen is natuurlijk geen dagelijkse kost. Kooien poetsen en de dieren voederen moet uiteraard wél dagelijks gebeuren. We zoeken dan ook dierenvrienden, géén showmannen!
vrijwilligerswerk: niet geheel vrijblijvend
Onze vrijwilligers hebben allemaal een hart voor dieren en komen ons met veel plezier helpen bij het runnen van het Natuurhulpcentrum. Dat wil zeggen dat ze ook geen onkostenvergoeding of dergelijke ontvangen. Ze worden echter vergoed in respect, dankbaarheid, leuke sfeer en gezellige kopjes koffie. Voor velen is vooral het gevoel je nuttig te maken voor iets waarin je gelooft, doorslaggevend. Als vrijwilliger maak je immers deel uit van het grootste en meest professionele opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren van België.
Maar vrijwilligerswerk is niet geheel vrijblijvend. Zoals overal wordt er ook bij ons een planning opgemaakt en verwachten we inzet en een groot verantwoordelijkheidsgevoel van onze vrijwilligers. Wie belooft te komen helpen, verwachten we natuurlijk ook en hebben we ingepland.
Denk daarom goed na voordat je je opgeeft als vrijwilliger.
Maak kennis met de afdelingen voor vrijwilligerswerk
In het natuurhulpcentrum hebben we verschillende afdelingen waar we merken met vrijwilligers. Wil je alvast kennismaken met onze afdelingen klik dan hier.
Hoe vrijwilliger worden?
Kandidaat vrijwilligers kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar vrijwilligers@natuurhulpcentrum.be waarin je jezelf voorstelt en kort weergeeft wat precies je verwachtingen zijn. Wij nodigen je dan uit voor een kennismakingsgesprek en op die manier kan je instromen als vrijwilliger.