Deze animatie kwam tot stand dankzij Medialife
ecologie van de vos / marter
Nut in de natuur?
Hoewel deze roofdieren wel eens groot ongenoegen kunnen ver-oorzaken door het roven van kippen of kleinvee uit een tuin, moeten we toch voor ogen blijven houden dat vossen en marters thuishoren in onze natuur en dat ze daar een belangrijke functie vervullen. Vossen of marters helpen namelijk mee aan de natuurlijke regulatie van kleine knaagdieren, konijnen en vogels. Zonder vossen en marters, klaagden we waarschijnlijk over een teveel aan muizen of ratten...
teveel?
Zijn er teveel vossen of marters? Het ligt eraan wiens mening je vraagt natuurlijk.
Volgens de wetenschap echter kunnen er in feite nooit teveel vossen of marters aanwezig zijn in een gebied. Het zijn immers territoriale dieren die zelf hun aantallen reguleren. Vossen en marters beschermen hun territorium tegen soortgenoten. Wordt er een vos of marter gedood, dan komt er een territorium vrij en zal een zwervend exemplaar of een 'buur' het vrijgekomen gebied snel inpalmen.
Er wordt wel eens gezegd dat vos of marter geen natuurlijke vijanden hebben. Aangezien beide soorten aan de top van de voedselketen staan, hebben ze inderdaad geen natuurlijke vijanden, maar dit is normaal. De beperkende factoren voor het aantal vossen/marters in een gebied zijn de beschikbaarheid aan voedsel en de aanwezigheid van ziektes. Zo zien we de laatste jaren dat heel wat marters sterven door hondenziekte, een natuurlijke manier om de aantallen te reguleren.
De natuur reguleert dus zichzelf, alleen zijn we als mens soms te ongeduldig...
vos of marter niet altijd schuldig
Wanneer kippen of konijnen worden doodgebeten, wijst men al snel de beschuldigende vinger naar de vos of de marter. De ervaring leert ons echter dat zij niet altijd de boosdoener zijn.
Volgende dieren werden al betrapt in een kippenren:
- Ratten: graven tunnels onder de draad en durven eieren en jonge kippen aan te vallen.
- Honden: sommige honden kunnen hun jachtinstinct blijkbaar moeilijk bedwingen.
- Katten: ook deze predatoren durven kleinere kippen, konijnen of cavia's aan te vallen.
- Wasberen: deze invasieve exoten komen steeds meer voor in onze streken.
- Ontsnapte valkeniersvogels: deze roofvogels zijn gewend aan mensen en gaan in de buurt van mensen op zoek naar voedsel.
Er werd ooit zelfs een ontsnapte slang van 3 m aangetroffen in een kippenhok.
beschermen is de boodschap
We kunnen van een roofdier niet verwachten dat ze plots hun natuurlijke instincten laten varen en van onze kippen afblijven. We zullen dus ZELF initiatief en verantwoordelijkheid moeten nemen als we onze kippen en kleinvee willen beschermen.
's nachts het deurtje dicht
Aangezien roofdieren als vos en steenmarter meestal schemer- en nachtactief zijn is de oplossing eigenlijk heel simpel. Zorg dat je kippen en andere dieren 's nachts veilig in een afgesloten nachthok zitten. Wanneer in dit nachthok 's avonds eten gestrooid wordt en hier enkele hogere zitstokken geplaatst worden, zijn de kippen meestal vrij simpel in het nachthok te lokken. Van zodra alle kippen binnen zijn, moet het worden afgesloten tot de volgende ochtend. Eenden en ganzen die over een voldoende grote vijver beschikken, kunnen zich op het water in veiligheid brengen.
TIP: Deze techniek zal je dieren niet beschermen tegen roofvogels, honden of katten die overdag jagen.
Voor wie het zich liever gemakkelijk maakt, verkopen we in onze online winkel een automatisch kippendeurtje.
de beste oplossing: een dichte ren
Wil je niet al die moeite doen om je dieren elke avond in hun nachthok op te sluiten kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een dichte buitenren te voorzien.
Je maakt als het ware een volière waar je kippen of konijnen in kunnen lopen. Zorg er dan wel voor dat zowel binnenhok als buitengedeelte goed zijn afgesloten. Dit is de best mogelijke manier om pluimvee te houden. De dieren zijn dan zelfs overdag beschermd tegen roofvogels.
Zorg ervoor dat:
- De mazen van je draad ongeveer 1,5 x 1,5 cm zijn. Zo hou je ook kleinere dieren als wezels en ratten buiten.
- De dikte van je draad ongeveer 1,5mm is.
- Je boordstenen rondom je ren zet zodat ratten zich niet kunnen ingraven.