Deze animatie kwam tot stand dankzij Medialife
Marters in de wagen
de 'auto' marter
De eerste marterschade aan wagens dateert uit de jaren '80 in Duitsland. Daarvoor zouden de marters ook al onder de wagens gezeten hebben, maar gebeurden er geen vernielingen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat niet alle marters schade veroorzaken aan wagens. Blijkbaar kan je onder de steenmarters een subtype als 'automarter' bestempelen.
Hoe het komt dat enkel deze marters schade veroorzaken is nog onduidelijk. Zeker is dat sinds begin jaren '90 ook in Vlaanderen marters schade toebrengen aan wagens.
Schade onder de motorkap?
waarom?
Steenmarters kunnen soms schade toebrengen onder de motorkap van onze auto's. Men is er nog steeds niet helemaal uit waarom marters worden aangetrokken tot onze motorcompartimenten.
Mogelijke verklaringen zijn:
- De warmte van onze motor trekt de dieren aan in de winter.
- Ze zien de wagen als een veilig en knus plekje.
- Sommige onderdelen van de wagen zouden een aantrekkelijke geur hebben.
Maar geur speelt in dit verhaal opnieuw een belangrijke rol. Wanneer een marter het erg naar zijn zin heeft onder de motorkap, wil hij die plek markeren als de zijne met zijn geur. Dat doet hij door te krabben en te wrijven tegen de isolatie. Hij doet dat vooral voorafgaand aan en tijdens de paartijd. Dan zijn de dieren extra territoriaal.
De geurafzetting wordt sterk overdreven wanneer de marter de geur van een indringer ruikt. In dergelijke gevallen kan de marter uit frustratie en woede zelfs knagen aan kabels en rubbers.
Voorbeeld: Wanneer je wagen 's nachts op de parking van je werk staat, komt er een vreemde marter je wagen 'markeren'. Eenmaal terug thuis zal je 'thuismarter' razend worden door die vreemde geur en bijgevolg vernielingen aanbrengen.
oplossingen?
Wagens die veilig in een garage kunnen staan, hebben natuurlijk geen schade. Maar auto's die buiten 'overnachten' kan je beschermen door het gebruik van onze anti-marterproducten.
3.1 ontgeuren
Aangezien geur een belangrijke uitlokkende factor is bij schade aan uw wagen is het enorm belangrijk om het motorcompartiment te 'ontgeuren'. Dat kan je doen met een reinigingsspray. Op die manier verwijder je alle steenmartergeur en verhoog je de efficiëntie van ultrasoon geluid of elektroshocks beduidend.
TIP: Ontgeur STEEDS je motorcompartiment voor een optimale werking van ultrasoon geluid of elektroshocks.
3.2 ultrasoon geluid
Steenmarters kunnen erg goed horen. We kunnen deze diertjes verjagen door ze voortdurend bloot te stellen aan een ultrasoon geluid. Deze hoge tonen zijn door het menselijk gehoor niet waar te nemen. Er gaat veel foutieve informatie de ronde over ultrasone toestellen en er zijn ook heel wat goedkope namaaktoestellen op de markt.
Hieronder vind je nuttige info terug:
- Ultrasoon geluid heeft de eigenschap om vrij snel uit te 'doven'. Het geluid reikt maar een meter of 4 ver.
- Ultrasone geluidsgolven kunnen niet door de carrosserie van je wagen. Huisdieren hebben er in principe dus geen last van.
- Voor een efficiënte plaatsing kan je het ultrasone geluid vergelijken met het licht van een zaklamp. Schijn je met de zaklamp richting een pilaar, dan is er achter de pilaar geen licht en dus ook geen ultrasoon geluid.
TIP: Plaats je ultrasoon toestel met de luidsprekers horizontaal. Op die manier heb je het meeste effect. In moderne wagens is het motorcompartiment dermate 'gevuld' dat er soms twee ultrasone toestellen nodig zijn.
3.3 elektroshocks
De meest efficiënte manier om marters uit je motorcompartiment te verdrijven zijn elektroshocks Er worden stroomplaatjes geïnstalleerd die bij aanraking een (onschadelijke) elektrische schok toedienen aan het dier. Hierdoor is uw wagen op duurzame wijze beschermd. Dit toestel werkt volledig onafhankelijk van het electronica systeem van uw wagen door middel van 2 batterijen.
TIP: Laat de specialisten van het Natuurhulpcentrum dit toestel in uw wagen installeren, dan bent u zeker van een correcte en efficiënte plaatsing.