7491 opgevangen dieren...

Lees hieronder een kort verslagje van het drukke, maar boeiende jaar 2012!

3597 Inheemse vogels
Dit is iets minder als vorig jaar, maar dit is te verklaren door twee oorzaken. Eerst en vooral waren er minder inbeslagnames van grote aantallen vogels, en verder zorgen de grote aantallen canadese ganzen die we in 2011 wegvingen maar waar we in 2012 geen toestemming meer voor kregen voor een duidelijk verschil.
81 vogels moesten we met ons nieuw klimmateriaal uit schoorstenen gaan halen, en dat is ongeveer even veel als vorig jaar. Maar liefst 1473 jonge vogels kregen door onze zorgouders elk uur, of om de paar uur, afhankelijk van de leeftijd en de soort, lekkere stukjes muis, zaden, geweekte brokken, insectenpaté…  Arbeidsintensief, maar wel leuk als enkele maanden later honderden jonge vogels terug vrijgelaten kunnen worden!
Onze dierenarts had zijn handen vol met het opereren van onder meer 3 haviken en 18 buizerds met een gebroken vleugel. In totaal kregen we dit jaar 22 haviken, net 100 buizerds en maar liefst 40 torenvalken (een record) over de vloer! Een aantal torenvalken-weesjes  zijn trouwens nu zaterdag te zien in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Dieren in Nesten.
In totaal vingen we 200 uilen op, dat zijn er 55 meer dan vorig jaar. De 88 bosuilen vormen een absoluut record.
222 dagroofvogels waren te gast, dat is er net 1 meer dan vorig jaar. Met 569 houtduiven vingen we er ook 1 meer dan vorig jaar op.
Ook al waren er minder 'grote' inbeslagnames dan vorig jaar, toch werden ruim 170 lijsters, putters, barmsijzen, ,… bij illegale vogelvangers weggehaald. Al deze vogels konden gelukkig terug vrijgelaten worden .
Leuk waren 2 draaihalzen, een kleine spechtensoort, en 2 nachtzwaluwen die werden opgevangen.


1989 Inheemse zoogdieren
De zoogdieren vormen dit jaar een record met maar liefst 1989 dieren. De  967 egels zorgen voor het grootste aantal per soort en voor het verpulveren van hun record van vorig jaar met nog eens 100 eenheden extra. Het aantal opgevangen egels stijgt nu al jarenlang, we zijn benieuwd of we in 2013 de kaap van 1,000 opgevangen egels overschrijden.
Speciallekes waren de eikelmuis, 6 in beslag genomen relmuizen die nu nog in het Natuurhulpcentrum  verblijven en in winterslaap zijn.  Dwergvleermuizen  kregen we dan weer wat minder binnen. 157 in tegenstelling tot 215 vorig jaar, maar dit kwam omdat we vorig jaar een groot aantal dieren uit de basiliek van Tongeren moesten gaan bevrijden.
Iets meer vossen als vorig jaar hadden onze hulp nodig. Dit jaar waren het er  45. Ongeveer een derde ervan zijn jonge dieren die  hun ouders kwijt raakten en in het Natuurhulpcentrum werden grootgebracht. In totaal moesten we trouwens 746 jonge zoogdieren grootbrengen. Bij het jonge everzwijntje ging dit heel simpel, de 115 jonge konijnen, 56 jonge hazen en 15 jonge reeën ging dat  heel wat moeilijker, en moesten we al onze kennis, ervaring, mankracht en geduld inzetten om zoveel mogelijk diertjes groot te krijgen.

83 Europese reptielen en amfibieën
Inheemse reptielen en amfibieën zijn niet zo heel vaak te gast, maar toch hadden in totaal 83 bruine en groene kikkers, alpenwatersalamenders, padden en hazelwormen onze hulp nodig.


791 Exotische en tamme vogels
Zoals elk jaar stijgt het aantal exotische dieren. 791 exotische vogels moesten we opvangen, 100 meer dan vorig jaar. Meer dan de helft, 438, waren tamme duiven of reisduiven. 171 Japanse Nachtegalen werden in beslag genomen en herplaatst in verschillende dierentuinen. Ook wat parkieten en papegaaien, zoals 3 rozekopagapornissen, een blauwvoorhoofd- en een geelnekamazonepapegaai, grasparkieten, valkparkieten, een geelkuif- en roze kaketoe,… werden binnengebracht. Vaak omdat ze zorgden voor lawaaioverlast… Enkele emoes werden wegens dierenverwaarlozing in Charleroi in beslag genomen.


512 Exotische zoogdieren
Bijna dubbel zoveel exotische zoogdieren waren te gast. 514, in tegenstelling tot 275 vorig jaar. Dit heeft voor een stuk te maken met de 138 Pallas-eekhoorns. Deze van oorsprong Chinese eekhoorns werden in Nederlands Limburg weggevangen. Enkele dieren waren ontsnapt bij een dierenhandelaar en plantten zich al enkele jaren met succes voort. Deze diertjes zorgen er voor dat de inheemse rode eekhoorn verdreven wordt. Om verdere verspreiding te voorkomen worden deze Pallas-eekhoorns weggevangen. Wij vangen ze op, castreren of steriliseren ze en herplaatsen de dieren in  dierentuinen over heel Europa.
36 wasberen vingen we op, waarvan 26 bij één enkele inbeslagname. Een dertigtal dieren wacht nu om in februari naar Zuid-Afrika te verhuizen. Een alpenmarmot en 2 vosmangoestes die in beslag werden genomen zijn al naar mooie Franse dierentuinen gebracht, en we hopen dat de twee wolven die we op het einde van het jaar opvingen, en Simba, onze 6de leeuw, ook snel een nieuwe thuis zullen vinden. Verder vingen we nog  7 rhesusapen, 7 berberapen, een doodshoofdaap en een groene meerkat, een dwergotter, enkele egeltenrecs en twee opossums op… Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt wel een keer opgevangen.


424 Exotische reptielen en amfibieën
Een traditie die zich spijtig genoeg al jaren verderzet is de toevloed aan als huisdier gehouden reptielen. Maar liefst 424 dit jaar, in 27 verschillende soorten. Mensen lijken maar niet te beseffen dat reptielen echt geen simpele dieren zijn om te houden.
Zoals altijd vormen de moerasschildpadden (rood- en geelwang- en geelbuiksierschildpad en de zaagrugschildpad) de ongelukkige top. 208 dieren werden gedumpt, gevonden en binnengebracht, ofwel afgestaan omdat de dieren hun mini bakje-met-plastic-palmboompje ontgroeiden. Omdat het opvangcentrum waar onze schildpadden naartoe gebracht werden wegens plaatsgebrek een stop heeft  moeten inroepen, hebben we in het Natuurhulpcentrum beslist om geen moerasschildpadden meer op te vangen. Wij weten ook niet meer wat we ermee moeten doen en vinden dat mensen die een domme keuze hebben gemaakt door ongeïnformeerd schildpadden aan te schaffen, zelf maar moeten instaan voor de problemen achteraf.
Het spectaculairste waren de Amerikaanse alligator en 3 brilkaaimannen die in beslag genomen werden. In totaal werden trouwens 167 reptielen in beslag genomen, waaronder 113 Johnstonskameleons, pythons (tijger-, tapijt- en koningspythons), baardagamen,…
Al vrezen we er een beetje voor, toch hopen we dat deze opwaartse reptielentrend snel gaat ombuigen…


Besluit :
Bijna 7500 dieren opvangen én hen de best mogelijke verzorging geven is sowieso een huzarenstukje. Zeker als je weet dat er heel speciale en moeilijk op te vangen dieren bij zitten. Dieren met zware gezondheidsproblemen of dieren die zwaar mishandeld werden. Zorgen voor de goede verzorging van zoveel reptielen, zo ontzettend veel jonge dieren, zo grote en gevaarlijke dieren... het kan maar op één plaats en dat is in het Natuurhulpcentrum.  Nergens tref je een zo grote verscheidenheid aan diersoorten aan als in ons opvangcentrum. Of het nu om een jong musje gaat dat hulp nodig heeft of om een agressieve aap die dringend opgevangen moet worden.
Onze medewerkers staan er klaar voor, dag en nacht, dag in en dag uit. Dank zij de steun van ontzettend veel mensen kunnen we ook zorgen voor een perfecte accommodatie om al deze dieren veilig en dierwaardig in onder te brengen. We hebben ruime vliegkooien voor roofvogels, een warme serre voor de schildpadden, warm water baden voor de alligators en de krokodillen, vijvers voor de watervogels, grote rennen voor de herten en reeën, een quarantaine en stevige kooien voor de apen, terrarium's voor de reptielen, en bovenal : gemotiveerde en deskundige verzorgers -professionele en vrijwilligers die er altijd staan en samen maken zij het verschil tussen leven en dood voor duizenden dieren.

7491 opgevangen dieren...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..