De bever die we 3 weken geleden hebben gevangen uit een tuinvijver in het Waalse Aywaille is vanmorgen terug vrijgelaten.
De bever moest toen gevangen worden omdat een Vlaamse familie met een vakantiewoning in Aywaille alarm sloeg. Ze zagen dat het dier iets rond de hals had en er de hele tijd vliegen rond het dier zwermden. Eerst werden er plaatselijke boswachters bijgehaald maar die slaagden er niet in het dier te vangen. Een ploeg van het Natuurhulpcentrum kwam toen ter plaatse om de gekwetste bever te vangen.
Twee medewerkers moesten zelfs helemaal de vijver in met een net maar slaagden er na een half uurtje toch in de bever te vangen. Er bleek een plastieken afsluitring rond de nek en oksel van het dier te zitten. Deze ring had steeds dieper en dieper een wonde gesneden. De ring werd ter plaatse al losgeknipt en de bever werd ter verzorging meegenomen naar Opglabbeek.
Het dier kreeg een antibioticabehandeling en knapte zienderogen op. Een week later gaf onze dierenarts toelating om de bever terug vrij te laten. We namen contact op met de Waalse overheid maar die waarschuwden voor mogelijk genetische vervuiling. In de regio rond Aywaille zouden er blijkbaar ook Canadese bevers voorkomen. Dit is een andere soort dan onze Europese bever en zo'n 'exotisch' dier mogen we natuurlijk niet in onze natuur vrijlaten.
Er werden haren opgestuurd naar een Waals labo voor DNA-analyse, maar de resultaten lieten op zich wachten. Gisteren pas kregen we van het labo de definitieve uitslag: Europese bever! Vanmorgen vroeg werd een geschikte plek uitgekozen en werd de eerste bever in de geschiedenis van het Natuurhulpcentrum vrijgelaten.