Gisteren moest het Natuurhulpcentrum naar Wallonië om een gekwetste bever te gaan vangen. Het dier had een strop rond zijn nek en zat in een tuinvijver...
De Vlaamse vakantiegangers die ons contacteerden hadden een vakantiehuisje in Aywaille. Ze wisten al langer dat er een bever in hun omgeving leefde want het dier had al 4 coniferen omgeknaagd en was nu begonnen aan hun fruitbomen. Toen ze het dier in hun tuinvijver opmerkten, zagen ze een stuk touw of ijzerdraad rond de nek van het dier. De ongeruste dierenvrienden sloegen alarm en verwittigden de plaatselijke boswachters. Die kwamen ter plaatse maar wisten ook geen raad. Gelukkig vonden de Vlamingen via internet ons telefoonnummer.
Drie medewerkers vertrokken en na een uur rijden kwamen ze ter plaatse aan. Ze troffen er inderdaad een bever aan in een tuinvijver van 15m². Het dier zat geregeld aan de oever tussen het gras, maar liet zich erg moeilijk benaderen. Enkele vangpogingen met een schepnet mislukten en de bever bleek bovendien nog prima te kunnen duiken. Twee medewerkers besloten het water in te gaan met een reenet om de bever daarin te strikken.
Na een kwartier vangen, slaagde een medewerker erin de bever met zijn staart te pakken. Een boswachter kon het dier op die manier gemakkelijk in een schepnet vangen. Toen het dier op het droge werd gebracht, bleek er een plastieken afsluitrubber rond de kop en voorpoten van het dier te zitten. De rubber werd snel losgeknipt, maar liet een snijwonde achter. De bever werd meegenomen naar Opglabbeek voor verdere verzorging.
Onze dierenarts reinigde de wonde en startte een antibioticakuur. Momenteel verblijft de bever in een binnenvijvertje en krijgt dagelijks verse wilgentakken te eten. We hopen dit dier snel vrij te kunnen laten.