Vandaag moesten onze medewerkers naar Lommel voor het redden van een bever!
Gisterenavond laat contacteerde een visser ons. Een bever zat vast binnen een niet gebruikte sluis in het kanaal in Lommel. Op eigen kracht raakte het dier er door de steile wanden niet uit en de bever had enkel een trapje aan de sluispoort waar het wat tot rust kon komen.
Het was duidelijk dat de bever hulp nodig had dus trokken vanmorgen enkele medewerkers naar Lommel. Al snel werd de bever opgemerkt in de sluis waar hij op het trapje zat te rusten. De meegenomen kajaks, reddingsvesten en zware netten waren hier gelukkig niet nodig. Een schepnet, bevestigd aan een telescopische stok, werd naar beneden gelaten tot recht voor de bever. Toen de bever dan in paniek terug het water in wilde zwemmen, liep hij regelrecht in het net.
De bever bleek gelukkig nog in goede conditie, zodat hij onmiddellijk terug vrijgelaten werd. Die vrijlating gebeurde in een nabijgelegen natuurgebied, hoogstwaarschijnlijk het oorspronkelijke territorium van het dier. De bever kent dit gebied en weet waar voedsel te vinden is. Dit is natuurlijk erg belangrijk in de winter wanneer er minder voedsel beschikbaar is.
Bevers zijn al een aantal jaren terug in onze provincie te vinden. Hoewel ze in zeer zeldzame gevallen wel eens voor wat overlast kunnen zorgen, zijn alle natuurliefhebbers het er unaniem over eens dat we erg blij mogen zijn dat dit prachtige dier hier weer voorkomt. Niet alleen voor de bevers zelf, maar ook voor heel wat andere diersoorten. Met hun geknaag creëren ze open stukken, en dankzij het maken van dammen worden bevervijvers gevormd die dan weer goed zijn voor vissen, kikkers, salamanders, die dan weer goed zijn voor ijsvogels, reigers,...
Kortom, dankzij de terugkeer van de bever krijgen andere diersoorten ook wat extra kansen, en we zijn natuurlijk blij dat we met het helpen van deze bever ons kleine steentje hierin kunnen bijdragen!
Album 'Bever in Lommelse sluis'
Deze bever zat vast in een niet-gebruikte sluis in het kanaal in Lommel. Onze medewerkers bevrijdden de bever en lieten het dier in zijn eigen territorium terug vrij.