De hele dag zijn medewerkers van het Natuurhulpcentrum druk in de weer geweest om overal in de provincie (en verder) zieke en gewonde wilde dieren te gaan ophalen.
Ondanks het koude weer en de gladde wegen, zijn onze medewerkers de hele dag druk in de weer geweest om in nood verkerende dieren te helpen. Een overzicht...
Het begon 's morgens vroeg om 9u. Eén van onze medewerkers vertrok met de laatste wolfhond naar Zeewolde, vlakbij Almere in Nederland. Marina, een dame met al meer dan 40 jaar ervaring in het houden van wolfhonden, wilde Djefka, zoals de hond gedoopt werd, een nieuwe goede thuis bieden. Al vanaf het begin kon de wolfhond het goed vinden met de witte herder en husky van Marina, en we zijn dan ook heel blij dat de 6 wolfhonden, die een zwaar leven achter de rug hebben, nu allemaal aan een nieuw gelukkig leven kunnen beginnen!
Onze medewerkers waren nog geen 5 minuten onderweg naar Nederland, of er kwam een oproep over twee zwarte zwanen die plots bij iemand in de tuin opdoken in Genk. Deze dieren, die ontsnapt waren, waren na het dichtvriezen van hun vijver hopeloos op zoek gegaan naar een nieuwe waterplas, en zo in de tuin verzeild geraakt. Gelukkig meldde de eigenaar zich snel, en konden de dieren terug naar hun vertrouwde omgeving.
Terug aangekomen in het Natuurhulpcentrum, konden we al opnieuw vertrekken. Dit keer voor een torenvalk die terecht was gekomen in een schouw in Oreye, vlak over de Waalse grens. De vogel kon snel bevrijd worden, maar omdat hij volledig onder het roet hing én er zich een kaasachtige gele substantie in de bek bevond, wat kan wijzen op de besmettelijke ziekte Trichomonas, werd hij meegenomen naar het Natuurhulpcentrum.
Vandaar konden we doorrijden naar het OCMW van Zoutleeuw, waar ze een torenvalk gevonden hadden. Dit keer was het een verzwakt dier. Beide torenvalken zullen een tijdje in onze Intensive Care-afdeling moeten verblijven.
Ondertussen kwam in het Natuurhulpcentrum weer een oproep binnen over een ziek paard dat buiten de omheining van een weide lag in Meeuwen. Het paard had koliek, een gasophoping in de darmen, en was onder de omheining doorgerold.
Daar aangekomen kwam net de eigenaar aan, dus moesten we alleen maar assisteren om het paard terug in de weide te zetten. Lang konden we hier niet blijven, want opnieuw kregen we een oproep, dit keer over een gekwetste gans in Maasmechelen. Toen we ter plekke aankwamen, bleek het dier echter al gaan vliegen...
En nog was de dag niet gedaan, want in de late namiddag liep een ree rond in een omheinde tuin in Genk. Enkele medewerkers snelden naar daar, konden het dier vangen en snel terug vrijlaten in het bosgebied rond Hengelhoef.
Wat later dan weer een telefoontje over een op het ijs vastgevroren zwaan op de molenvijvers van Genk. In principe zou het kunnen, maar toch vonden we het raar omdat de koudeprik nog niet zo heel lang bezig is, en de watervogels nog voldoende energie hebben om veel te bewegen en dus een wak open te houden. Ons vermoeden bleek gelukkig gegrond, want daar aangekomen zagen we de zwaan lustig rondpeddelen op het water.
's Avonds kregen we de laatste interventie-oproep. De politie van Borgloon belde ons met de melding dat een ree vastzat tussen de spijlen van een poort. De politie had het dier al kunnen bevrijden, maar had zware schaafwondes aan de voorpoten, opgelopen tijdens de ontsnappingspogingen uit de poort. Omdat het van Opglabbeek tot Borgloon met dit weer toch een hele tijd rijden is, raadden we de politie aan het dier in een kleine donkere ruimte te plaatsen. Het ree werd daarom onder een deken in het washok gelegd totdat we aankwamen. Momenteel blijft het ree voor verzorging nog in de Intensive Care.