Sinds enkele dagen verblijft er een jonge wespendief in het Natuurhulpcentrum. De vogel kon door spelende kinderen gevangen worden omdat hij amper kon vliegen.
De wespendief zat helemaal natgeregend op een bospad toen spelende kinderen hem ontdekten. Toen ze dichter kwamen merkten ze dat de vogel amper kon vliegen en liepen ze naar huis om handschoenen en een doos te halen. Na hun vangactie konden ze hun papa overtuigen om tot Opglabbeek te rijden.
Onze dierenverzorgers onderzochten de vogel en vonden gelukkig geen breuken of ernstige kwetsuren. Het dier was mager en helemaal natgeregend en had waarschijnlijk geen kracht meer om op te vliegen. Momenteel verblijft het ter observatie op onze afdeling intensieve zorgen. We hopen echter dat de vogel snel opknapt en vrijgelaten kan worden.
Wespendieven zijn uitgesproken trekvogels die vanaf half augustus beginnen aan trektocht naar hun overwinteringsplekken in Afrika. Het zijn zogenaamde voedselspecialisten die zich hebben toegelegd op het zoeken, opgraven en eten van wespenlarven. Daarvoor beschikken ze over een dicht verenkleed, stevige poten en extra smalle neusgaten. Op die manier zijn de vogels beschermd tegen de aanvallen van de wespen.
Is de vogel onvoldoende gerevalideerd tegen september, zal hij in het Natuurhulpcentrum moeten overwinteren en wordt hij in de lente van 2018 vrijgelaten.