Marters in huis

Gestommel op zolder...

Deze animatie kwam tot stand dankzij Medialife 

Een marterproof huis

Een marter kan erg goed klimmen en kan via vensterbanken, een regenpijp, klimplanten of een overhangende tak op je dak geraken. Daar hebben ze maar een kleine opening (4 cm) nodig om op je zolder te geraken. Marters zijn schemer- en nachtactief en net wanneer wij willen slapen beginnen zij aan hun activiteiten. Gestommel en gekrab op zolder of op een vals plafond zorgt voor slapeloze nachten. Vaak doet een marter zijn behoefte steeds op dezelfde plaats, deze zogenaamde latrines kunnen voor onaangename geuren zorgen.

Het is ook mogelijk dat een marter beslist om een gezin groot te brengen op je zolder. De hinder wordt dan nog erger en naast lawaaioverlast is geuroverlast erg aanwezig. De marter sleept immers prooien mee op je zolder om er de jongen mee te voeden. In de periode maart-april worden er 2 tot 3 jongen geboren. Na 9 weken kunnen de kleine marters al rondlopen en op 12 weken rennen en springen ze in het rond waardoor de geluidsoverlast nog stijgt.

De beelden hieronder tonen hoe behendig een steenmarter kan zijn...

Beelden: www.looplan.nl

 

stappenplan

 Volg onderstaand stappenplan om je woning marterproof te maken:

1. Welk dier maakt dat lawaai

 Hou er rekening mee dat niet alleen steenmarters lawaai en hinder met zich meebrengen.

Ook de volgende dieren kunnen overlast veroorzaken:

  • Muizen: een knagend, trippelend geluid maar een muis die op gipskartonplaten loopt, klinkt vaak zwaarder en luider.
  • Ratten: een knagend en schuifelend geluid maar een rat die op gipskartonplaten loopt klinkt zwaarder en luider.
  • Vogels als mussen en spreeuwen die onder je dak broeden: het geluid is vooral overdag te horen.
  • Vogels als kauwen of uilen die willen nestelen in je schouw: een ritselend, schurend, krabbend of fladderend geluid dat zich concentreert in de schoorsteen.
  • Vleermuizen die naar hun uitvliegopening kruipen: een ritselend of krabbend geluid

TIP: Bij een steenmarter op je zolder hoor je een luid en duidelijk bonkend geluid. Sommigen beschrijven het als een inbreker op zolder. Vaak hoor je 's nachts ook luidkeels gekrijs van vechtende marters.

 

2. hoe kan de marter binnen?

Hieronder vind je enkele tips om de toegangsweg te vinden waarlangs de marter je woning betreedt:

  • Een marter kan moeilijk tegen een kale muur omhoog klimmen, en gebruikt meestal de 'weg van de minste weerstand'.
  • Klimplanten, regenbuizen, hekwerk, hoge hagen, overhangende takken, vensterbanken of aangebouwde carports, garages,... helpen de marter omhoog.
  • Ga op zoek naar krassen of pootafdrukken langs de meest waarschijnlijke route naar je dak.
  • Een marter kan heel moeilijk voorbij een kroonlijst die meer dan 30 cm oversteekt.
  • Ga op zoek naar openingen die minimum 4 cm in doorsnede zijn. Een opening waar een leeg WC-rolletje in kan is voldoende voor een marter.
  • Wil je zeker zijn van de toegangsweg, steek dan een prop papier of stof in de opening en kijk of de marter de prop eruit haalt.

TIP: Met een trailcam kan je de toegangsweg van de marter filmen. Je kan ook op de vermoedelijke route wit zand of bloem strooien zodat de marter een spoor achterlaat.

3. De marter verjagen

3.1 Jarenlange ervaring

Het Natuurhulpcentrum wordt al meer dan 20 jaar geconfronteerd met de steenmarterproblematiek en heeft dan ook als geen ander ervaring en expertise opgebouwd. Er is in Vlaanderen geen andere instantie die al zo veel mensen heeft kunnen helpen met hun probleem. Vanuit deze ervaring heeft het Natuurhulpcentrum een keuze gemaakt uit de vele anti-marterproducten die momenteel op de markt aanwezig zijn.

We bieden u diverse producten aan om marters op een diervriendelijke manier te verjagen. Elk van de producten heeft een specifieke werking en het is erg belangrijk om de juiste producten op de juiste manier op de juiste plaats te gebruiken...

Er wordt soms beweerd dat deze producten niet werken, maar bij CORRECT gebruik hebben wij zeer goede ervaringen met alle producten die we aanbieden. Wanneer marters toch niet vertrekken is dit vaak het gevolg van het verkeerd gebruik of verkeerdelijk plaatsen van producten. Wanneer een marter na een tijd terugkeert naar een woning heeft dit vaak te maken met stap 4: het afdichten van de toegangswegen, die niet werd uitgevoerd. 

Om onze producten correct te gebruiken leest u aandachtig de productspecificaties op onze site (onze online shop) of komt u langs in onze winkel. We kunnen u het best helpen wanneer u stap 1 en 2 goed hebt uitgevoerd. Helaas zijn we niet in de mogelijkheid om u alle informatie, te lezen op deze site, telefonisch door te geven. Dit kost teveel tijd waardoor mensen die ons willen bereiken om een noodlijdend dier te melden niet binnen geraken.

3.2 producten op basis van geur

Geur speelt een belangrijke rol in het verhaal van de steenmarter. Voor de marter is het een manier om zijn territorium af te bakenen, te communiceren met soortgenoten of als wegwijzer. 

In onze winkel bieden we verschillende producten aan die werken op basis van geur:

Reinigingsspray: Deze spuitbus wordt gebruikt om oppervlakten te ontgeuren. De spray lijkt op scheerschuim en mag rechtstreeks op de oppervlakte gespoten worden. Deze spray is voor zolders iets minder interessant, maar wordt wel veel gebruikt bij marterschade onder de motorkap.

Marterspray: Deze spuitbus bevat concentraat met geur waar marters bang van hebben. De geur wordt aangebracht op stukjes spons die je over de zolder kan verspreiden. De geurpropjes kan je ook aanbrengen via kleine openingen (stopcontacten, elektriciteitskabels)  op plafonds of achter valse wanden. De geur blijft wel maar 3 weken werkzaam, nadien moet er opnieuw gesprayd worden.

Marterschijf: Deze schijf bevat hetzelfde concentraat als de marterspray, maar dit is verwerkt in een 'wasblokje' waardoor het tot een half jaar blijft geuren.

TIP: Wanneer je de geur van de marter kan neutraliseren, zal het dier veel minder geneigd zijn om naar je zolder te gaan. Het opruimen van uitwerpselen en de latrines poetsen met zeep helpt hierbij.

3.3 producten op basis van geluid

Steenmarters kunnen erg goed horen. We kunnen deze diertjes verjagen door ze voortdurend bloot te stellen aan een ultrasoon geluid. Deze hoge tonen zijn door het menselijk gehoor niet waar te nemen. Er gaat veel foutieve informatie de ronde over ultrasone toestellen en er zijn ook heel wat goedkope namaaktoestellen op de markt.

Hieronder vind je nuttige info terug:

  • Ultrasoon geluid heeft de eigenschap om vrij snel uit te 'doven'. Het geluid reikt maar een meter of 4 ver.
  • Ultrasone geluidsgolven kunnen niet door steen, hout, gipskarton, isolatie,... 
  • Voor een efficiënte plaatsing kan je het ultrasone geluid vergelijken met het licht van een zaklamp. Schijn je met de zaklamp richting een pilaar, dan is er achter de pilaar geen licht en dus ook geen ultrasoon geluid.
  • Hou er rekening mee dat de marter 'voortdurend' moet blootgesteld worden aan het geluid. Dus de ultrasone toestellen dien je te plaatsen op de plekken waar het dier langere tijd verblijft.
  • Een ultrasoon toestel plaatsen aan een ingang heeft weinig zin, aangezien het dier maar heel even voorbij het toestel loopt.

TIP: Op een open zolder waar er niet teveel 'hindernissen' in de weg staan, kan ultrasoon geluid een goede oplossing bieden. De batterijen van de toestellen gaan minstens 1 jaar mee. Probeer steeds zoveel mogelijk geur van de marter te verwijderen: nestmateriaal, uitwerpselen,... Vergeet ook stap 4 (opening afdichten) niet!

4. openingen afdichten

 Om je marterprobleem op lange termijn op te lossen is het erg belangrijk om ook de toegangswegen te dichten. Met bovenstaande producten heb je de marter reeds kunnen verjagen en heb je dus tijd om de openingen definitief te dichten.

  • Tijdens stap 2 hebt u alle mogelijke routes en openingen reeds geïnventariseerd.
  • Steek krantenpapier of oude doeken in de mogelijke toegangswegen. Blijven de proppen enkele nachten zitten, ben je er zeker van dat je geen marter binnensluit.
  • Sluit de openingen met gaas, cement, harde plastic of hout
  • Een opening volspuiten met PUR-schuim is NIET voldoende. De marter zal het schuim open krabben. Een combinatie van gaas en PUR is wel afdoende.
  • Snoei struiken of bomen die toegang kunnen geven. Bij bomen kan je ook een marterkraag plaatsen. Dit is een stuk gladde plastic rond de stam. De marter heeft hier geen grip op.

TIP: Vergeet ook niet de toegangsroutes aan te pakken: overhangende takken, klimplanten, hagen of draad tot tegen het dak,...

5. de professionals: het marterteam

Is bovenstaand stappenplan allemaal Chinees voor jou? Heb je echt geen idee hoe de marter binnenkomt? Dan is ons marterteam de oplossing.

Indien gewenst kunnen onze specialisten (tegen een vergoeding) ter plaatse komen. Ze maken een marterscan van uw woning.

  • Ze gaan na welke producten in uw specifieke geval het beste kunnen helpen.
  • Ze zoeken toegangswegen en openingen
  • Ze geven concrete tips op maat van uw woning. 
  • Het marterteam brengt ook alle producten mee en kan die onmiddellijk plaatsen/gebruiken in uw woning.
  • Indien nodig kan het marterteam ook opmetingen uitvoeren voor een marterfence.

Een afspraak voor een marterscan kan u maken op het nummer 089/854906.

6. elektroshocks: het marterfence

Soms zijn de omstandigheden van die aard dat bovenstaande producten niet het gewenste resultaat hebben. Bijvoorbeeld omdat de marter op een ontoegankelijke ruimte zit of omdat de toegangswegen onmogelijk kunnen afgesloten worden. De meest efficiënte manier om een marter van je dak of zolder te weren is door elektrische schokken.

Het marterfence is een schrikbedrading rondom je huis of op de plaatsen waarlangs de marter je woning binnenkomt. De marter die de draden raakt krijgt een schok van 6.000 volt. Er bestaan systemen op netstroom maar ook op zonne-energie. Er wordt steeds gestreefd naar een efficiënt systeem dat ook esthetisch verantwoord is. We werken voor dit systeem samen met de specialisten van Gallagher, de marktleider in schrikdraadapparaten.

Ik heb interesse in een marterfence? Hoe gaan jullie te werk?

Voorafgaand wordt er altijd een marterscan uitgevoerd door ons marterteam. Zij bekijken eerst of er goedkopere of betere oplossingen zijn voor uw probleem. Indien een Marterfence de beste oplossing blijkt, meten zij onmiddellijk op om u een juiste offerte te kunnen aanbieden. Bij akkoord komen onze specialisten bij u het systeem plaatsen.

Een afspraak voor een marterfence kan u maken op het nummer 089/854906.

TIP: Hou er rekening mee dat je na plaatsing van het systeem mogelijk nog wat gerommel van de marter hoort de eerste dagen. De marter weet nog niet dat de bedrading is aangebracht en gaat een aantal keer een schok krijgen. Daarna houdt hij het voor bekeken. Het is echter niet ondenkbaar dat er op termijn nieuwe marters uw woning proberen te betreden. Uw systeem blijft dus best voortdurend ingeschakeld.

 

7. schadevergoeding?

Aangezien steenmarters beschermd zijn bij wet, is het mogelijk om een schadevergoeding te vragen aan de overheid.

Hou er rekening mee dat je eerst alle nodige preventieve maatregelen hebt moeten nemen vooraleer je aanspraak kan maken op een schadevergoeding.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..