Het Natuurhulpcentrum zit momenteel overvol met reptielen. Bijna dagelijks brengen mensen waterschildpadden binnen en gisteren kwamen er nogmaals 40 verwaarloosde reptielen bij.
De waterschildpadden die bij ons binnenkomen zijn vaak gedumpte huisdieren die door anderen worden gevonden. Sommige eigenaars nemen wel hun verantwoordelijkheid en staan hun waterschildpad af aan het Natuurhulpcentrum wanneer ze er niet meer voor kunnen zorgen. Waterschildpadden die in de natuur 'gedumpt' worden overleven onze winters en zorgen voor heel wat ecologische schade in vijvers, beken en kanalen. Zo eten ze larven van libellen, kikkerdril, salamanders, verminken ze zelfs grotere vissen én eten ze pasgeboren eendjes.
Op het Natuurhulpcentrum worden de waterschildpadden tijdelijk gehuisvest. Ze stromen uiteindelijk door naar gespecialiseerde opvangcentra, vaak in Nederland.
Gisteren kwamen er dan nog eens 40 zwaar verwaarloosde reptielen binnen uit Lommel. De politie was bezig met het opruimen van een pand en trof er een ware ravage aan. Tussen alle rommel leefden ook leguanen, varanen, skinks, agamen,... Sommige dieren zaten gewoon los in de slaapkamer, anderen zaten in gammele terrariums. Op vraag van de inspecteur van Dierenwelzijn werden de reptielen ondergebracht op het Natuurhulpcentrum. Ook deze dieren zullen tijdelijk worden opgevangen om achteraf door te stromen naar specifieke opvangcentra.
'Bezint eer ge begint' is ook hier van toepassing! Koop nooit zomaar een schildpad of ander reptiel zonder je eerst uitvoerig te hebben geïnformeerd omtrent voeding, huisvesting, mogelijke ouderdom,... van het dier...