Vanmiddag werd het kadaver van een rode wouw binnengebracht. De vogel werd gevonden door een jogger in Peer.
Die zag de vogel met zijn vleugels open in een boom hangen en vond dat toen op zijn minst een vreemd zicht. Toen hij even later opnieuw voorbij jogde lag de vogel dood op de grond. Het dier vertoonde de typische kenmerken van vergiftiging: verkrampte poten en een slijmerige uitscheiding uit de bek. De natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben het kadaver meegenomen voor toxicologisch onderzoek. In dezelfde omgeving werd trouwens ook al een vergiftigde hond gemeld.
Het is duidelijk dat een aantal jagers opnieuw schoon schip proberen te maken in hun jachtgebieden. Door het afschieten of vergiftigen van roofdieren proberen ze de overlevingskansen van jonge konijnen, hazen en ander kleinwild te vergroten. Op die manier hebben ze in het najaar meer wild om op te schieten.
Rode wouwen eten hoofdzakelijk aas en zijn daardoor extra gevoelig voor vergiftiging. Er worden de laatste dagen in Limburg heel wat exemplaren waargenomen. Zo zag een vogelkijker in Maaseik deze week maar liefst 12 rode wouwen boven zijn huis cirkelen. Ook vandaag nog werden er 40 exemplaren waargenomen boven Limburg. Rode wouwen zijn trekvogels die nu terug naar hun broedgebieden migreren en zo over België passeren. Hopelijk komen ze allemaal ongedeerd aan op hun eindbestemming...