Het Natuurhulpcentrum wordt momenteel overspoeld met jonge kraaiachtigen. Zo verblijven er momenteel ruim 160 van deze jonge vogels in onze opvang. Meer dan 60 daarvan worden elk uur gevoederd en verzorgd... een huzarenstukje.
Eind mei, begin juni is het dé periode dat jonge kauwen, kraaien, eksters en roeken het nest verlaten en op de grond rondhuppelen. Helaas denken veel mensen, goedbedoeld, dat de jonge vogels in de problemen zijn en brengen ze de vogel naar een opvangcentrum. Het is echter de normaalste zaak in de natuur dat jonge kraaiachtigen nog een tijdje op de grond zitten om te leren vliegen. Hun ouders motiveren, beschermen en voeren hen vaak nog enkele dagen voordat ze op eigen benen kunnen staan. We vragen dan ook met aandrang om jonge kraaiachtigen die op de grond zitten niet standaard naar het Natuurhulpcentrum te brengen.
Wanneer moet je een jonge kraai, kauw of ekster die je op de grond aantreft WEL binnenbrengen:
* De vogel is helemaal natgeregend en onderkoeld
* De vogel is door een hond / kat gebeten
* De vogel heeft duidelijk een wonde
* De vogel heeft een gebroken poot of afhangende vleugel
* De vogel maakt geen aanstalte om te bewegen (vliegen of huppelen) en zit stil en ineengedoken
* De vogel lijkt nog helemaal niet op een volwassen exemplaar en is nog grotendeels onbevederd
* De vogel is tegen een raam gevlogen en is na 1,5u in een donkere doos nog niet herkomen
Om onze patiënten zo goed mogelijk te kunnen verzorgen is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk gezonde jonge vogels worden binnengebracht. Op die manier kunnen we de kwaliteit van onze zorg voor de echt zieke dieren blijven garanderen...