Elke vogelsoort heeft zijn unieke snavelvorm, perfect aangepast aan de voedselkeuze van de vogels. Roofvogels kunnen bijvoorbeeld met hun haakvormige snavel makkelijk stukken vlees afscheuren, insecteneters hebben een pincetvormige snavel om makkelijk insecten op te pikken,...
Sommige vogels hebben echter een wel heel erg speciale snavel.
Een goed voorbeeld is de verzwakte lepelaar die we deze week opvingen. Lepelaars hebben, zoals de naam zegt, een lepelvormige snavel die ze in ondiep water halfopen houden en heen en weer bewegen. Als er voedsel, zoals visjes, weekdieren of schaaldieren tussenkomt, klapt de snavel
dicht.
Lepelaars worden maar erg zelden in onze provincie gezien, en vangen we dan ook bijna nooit op. De dichtstbijzijnde broedkolonies liggen aan de Nederlandse waddeneilanden. In Antwerpen broeden ook enkele koppels.
Onze lepelaar werd aan een visvijver in Waterschei gevonden. Het dier was zo verzwakt dat het amper op zijn poten kon staan. Elke dag krijgt de lepelaar met een spuit een speciaal papje, tot hij terug zelf kan eten.
We hopen dat onze zeldzame gast snel terug in vorm is, zodat ook hij binnenkort naar Afrika kan vliegen om te overwinteren!