Opnieuw werden in het Natuurhulpcentrum ontsnapte roofvogels opgevangen.
Gisterenmorgen kregen we een telefoontje uit Lummen. Mensen hadden een torenvalk gevangen met een lang touw aan zijn poten. Eén van onze medewerkers moest toch naar Bekkevoort om de zoveelste kauw uit een schoorsteen te bevrijden, dus werd de vogel tegelijk opgehaald. Het bleek echter geen torenvalk te zijn, maar een woestijnbuizerd.
Deze prachtige roofvogelsoort wordt vaak aangeprezen als de "roofvogel voor beginners". Dit maakt dat honderden vogels gekocht worden door mensen die er absoluut niets van kennen. Denk maar aan de woestijnbuizerd die we vorige week gingen ophalen (zie website) en waarbij de eigenaar het dier zelf niet eens uit de kooi durfde te halen.
De woestijnbuizerd uit Lummen hing, zoals altijd, weer vol belletjes en touwtjes. Dit maakt dat de overlevingskansen van dergelijke vogels zeer klein zijn. Dit bewijzen de talloze (vaak dode) roofvogels die in bomen verstrikt geraken en die we moeten bevrijden.
Gisterenavond laat kregen we dan een oproep uit Sint-Huibrechts-Lille. Daar was een tamme kerkuil, alweer vol met riempjes en touwen, een schuur binnengevlogen. Een medewerker die op dat moment in Neerpelt zat om enkele jonge eendjes uit een bunker te bevrijden, ging de vogel ophalen.
Beide dieren kunnen nu hier op krachten komen. De eigenaars krijgen 2 weken de tijd om zich aan te melden en de vogels te komen ophalen. Gebeurt dit niet, dan gaan we zelf op zoek naar een goede (betere) thuis in een dierentuin of opvangcentrum.