Gisteren werd een zeldzame wespendief binnengebracht in het Natuurhulpcentrum. De vogel had een gebroken vleugel.
De laatste dagen waren we onder de collega's ons al lachend aan het afvragen wanneer we onze eerste wespendief van dit jaar zouden binnenkrijgen. Traditioneel is dit telkens vlak voor onze opendeurdagen.
En gisterenavond zette de traditie zich verder. Onze eerste wespendief werd binnengebracht! Het dier werd langs de weg gevonden en na onderzoek onder ons röntgenapparaat bleek de rechtervleugel gebroken. De breuk zit gelukkig niet in het gewricht, en de kans is groot dat een operatie niet nodig is. We hebben er dus goede hoop in dat we deze prachtige vogel binnen enkele weken terug kunnen vrijlaten.
Wespendieven zijn unieke vogels. Hoewel ze zich ook af en toe tegoed doen aan kleine zoogdieren en reptielen, bestaat hun dieet voornamelijk uit wespen- en bijenlarven. Om te voorkomen dat ze tijdens het roven van een nest gestoken worden, hebben ze een dikke hoornlaag op hun poten waar de insecten niet door kunnen steken. Bovendien hebben ze een veel kleinere snavel dan de op de wespendief lijkende buizerd. Hun slanke haakvormige snavel stelt de vogel in staat om te peuteren in een honingraat, of voor het oppikken van de larven.
Een unieke vogel dus. We houden u zeker op de hoogte van de afloop!