Afgelopen woensdag werden er 27 extreem giftige slangen ontdekt in een tuinhuis te Dilsen-Stokkem.
Het was de dierenpolitie Maasland die op hun eerste dag tijdens een routinecontrole op de collectie giftige slangen stootte. Een nooit geziene vangst, zowel in aantal als in variatie slangen: 4 valse watercobra's, 1 pitviper, 3 bushvipers, 1 groefkopadder, 1 Congolese dwergwatercobra, 7 Monocled cobra's, 3 king cobra's, 1 groene mamba, 1 smalkopmamba, 2 Pakistaanse cobra's, 1 Filipijnse cobra, 1 Samarcobra en 1 Indian cobra. Daarnaast werden er ook 10 eieren, die in een broedstoof zaten, in beslag genomen.
De eigenaar, een 18-jarige jongeman had zich gespecialiseerd in het houden van de gifslangen. Hij hield de dieren in een chalet achter in de tuin. Hoewel de dieren wel goed verzorgd werden, is het toch een enorm risico, zowel voor de houder als voor de omwonenden. De jongeman gaf aan ook al zelf gebeten te zijn geweest. Bovendien was het terrarium van de groene mamba beschadigd.
De slangen behoren tot de giftigste exemplaren ter wereld en als je gebeten wordt, is er in België zo goed als geen anti-gif en bovendien heel weinig ervaring met dergelijke incidenten in de ziekenhuizen. Omwille van hun giftigheid staan deze slangen ook niet meer op de positielijst reptielen die sinds oktober 2019 van kracht is.
De slangen werden in het Natuurhulpcentrum tijdelijk opgevangen en verzorgd. In samenwerking met het labo Alphabiotoxine worden de dieren nu herplaatst in verschillende reptielenzoos en instellingen, voornamelijk in Frankrijk. In dit labo wordt onder andere antigif gemaakt. Bovendien wordt van hieruit ook gif opgestuurd naar universiteiten die dit gebruiken voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.