Dit voorjaar start Vogelbescherming Vlaanderen en het Natuurhulpcentrum met de preventie actie 'voorkom een kauw in je schouw'.
De actie spitst zich toe op het kauwenprobleem dat in het voorjaar ontstaat door nestelende kauwen in schoorstenen. In de maanden mei en juni staat onze telefoon immers roodgloeiend en moeten we meermaals per dag uitrukken om jonge kauwen uit een schouw te halen. Kauwen beginnen vanaf maart met het zoeken naar geschikte nestplaatsen. Ze slepen heel wat takken, plastiek, touw,... naar hun nest waardoor uw schoorsteen potdicht komt te zitten. Dit geeft gevaar voor schouwbrand of CO-vergiftiging.
Wanneer de jongen eenmaal geboren zijn wordt het nest steeds zwaarder en kan het verder afzakken in de schouw waardoor de jongen er niet meer uit kunnen en de ouders ook niet meer tot bij hun jongen geraken. Vaak moeten onze medewerkers dan het dak op klimmen om de vogels uit hun benarde situatie te redden. Vervolgens moeten de jongen worden meegenomen en op het Natuurhulpcentrum worden grootgebracht.
Dit alles kan natuurlijk vermeden worden. Wie wil voorkomen dat zijn schouw 'gekraakt' wordt door kauwen (of een bosuil) onderneemt best nu al actie: plaats een stevige draad of rooster over je schouwopeningen zodat de kauwen er niet meer in kunnen. Op die manier bespaar je heel wat dierenleed én hoef je geen schoorsteenveger te laten komen om het nest achteraf op te ruimen.