Gisteren gingen onze medewerkers een berberaapje ophalen bij de politie van Aalst. Het piepjonge aapje werd illegaal het land binnen gesmokkeld en werd door de dienst Dierenwelzijn in beslag genomen.
Het is in België verboden om apen te houden als huisdier, deze diersoort staat immers niet op de zoogdierenpositieflijst. Dat lijkt voor de meeste mensen logisch, maar toch worden er nog steeds apen illegaal het land binnen gesmokkeld.
Dat gebeurde waarschijnlijk ook met het berberaapje dat bij mensen uit Aalst als huisdier werd aangetroffen. Het diertje had een leiband om zijn nek en een pamper aan. Voor veel mensen lijkt zo'n babyaapje schattig, maar niets is minder waar. Wanneer een aap in een gezin opgroeit, loopt dat vroeg of laat slecht af. Het dier wordt immers imprint en zal zich tegen zijn eigenaars keren, onhandelbaar en agressief worden.
Zo ver kwam het in dit geval gelukkig niet. Toen de inspecteurs ter plaatse kwamen om het aapje in beslag te nemen, was de eigenaar bereid om het dier af te staan. Hij wist, naar eigen zeggen, toch niet zo goed hoe hij het diertje moest verzorgen. Dit zijn de typische kenmerken van een impulsaankoop.
Het aapje verblijft momenteel in onze primatenquarantaine. Daar wordt het diertje getest op allerlei besmettelijke ziektes. Na de quarantaineperiode zal geprobeerd worden om het aapje te introduceren in een bestaande berbergroep. Jonge berberapen in het bijzonder hebben immers nood aan contact met soortgenoten, iets dat mensen hen nooit kunnen bieden.