Vanmorgen kregen we een oproep uit Maasmechelen. Een bever liep er gewoon over de straat.
Niet normaal natuurlijk, dus belden de mensen die de bever ontdekten naar het Natuurhulpcentrum, waarna enkele medewerkers de bever gingen ophalen. In het Natuurhulpcentrum viel direct een indringende stookoliegeur op.
Waarschijnlijk is de bever tijdens het zwemmen door een vervuilde plek in de Zuid-Willemsvaart gezwommen, en op die manier vervuild geraakt.
Omdat bevers het grootste deel van hun leven in het water doorbrengen, is het erg belangrijk dat de vacht waterdicht blijft. Daarom hebben bevers de dichtste vacht van alle zoogdieren. Per vierkante centimeter staan maar liefst 23.000 haren ingeplant!
De waterdichte eigenschappen van een vacht kunnen wel snel verloren gaan door olie. De haren gaan dan aaneen kleven, waardoor er "lekke plekken" ontstaan. Daarom was het erg belangrijk dat de bever snel gewassen werd.
De hele vacht werd volledig gewassen met veel dreft, en heel veel water. Na drie keer zagen we dat het grootste deel van de olie was weggespoeld, en kon de bever gedroogd worden. Tenslotte werden ook nog enkele haartjes uitgetrokken. Onderzoekers kunnen met behulp van het DNA in de haarzakjes bepalen of het misschien een Canadese bever is. De kans is superklein natuurlijk, maar er zijn ooit enkele Canadese bevers uit een dierentuin ontsnapt, waardoor we hier toch waakzaam voor moeten blijven.
Momenteel is de bever ontwaakt uit zijn verdoving, en verblijft hij in een kooi met een kleine vijver. Morgen kunnen we dan nagaan of er nog olie op de vacht aanwezig is. Is dit niet zo, dan kan hij snel terug vrijgelaten worden!
Album 'Bever onder de stookolie 06/06/2011'
Deze bever liep in Maasmechelen over de straat rond. Hij zat volledig onder de stookolie.