Door het aanhoudende warme weer was het gewoon een kwestie van tijd vooraleer botulisme de kop op zou steken. Gisteren was dat het geval in Glabbeek in de provincie Vlaams-Brabant. In natuurgebied 'De Paddepoel' (Velpevallei) vond de conservator verschillende dode watervogels op een ondiepe plas.
Twee medewerkers gingen ter plaatse om de situatie te bekijken en actie te ondernemen. Maar liefst 46 vogelkadavers werden geruimd: 36 wilde eenden, 6 wintertalingen, 3 nijlganzen en zelfs een watersnip (steltloper). Ook 3 levende wilde eenden en 1 wintertaling werden meegenomen naar Oudsbergen voor verzorging.
Botulisme wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. Deze bacterie gedijt het best in zuurstofarme wateren en doordat ondiepe en stilstaande poelen dezer dagen snel opwarmen, lost er steeds minder zuurstof op in het water. Hierdoor krijgt de bacterie alle kansen om zich te vermeerderen met de gekende gevolgen van dien: tientallen dode of zieke watervogels.
Botulisme kenmerkt zich vooral door verlammingsverschijnselen. Vogels met de vergiftiging dobberen suf op het water, hebben afhangende vleugels en vaak liggen er ook al enkele kadavers in het water. Het is erg belangrijk dat er tijdig wordt ingegrepen want elk kadaver zorgt voor een nieuwe broeihaard. Daarom ruimt het Natuurhulpcentrum de dode vogels op en vangt ze de nog levende, zieke vogels om ze te behandelen. In veel gevallen lukt de behandeling en kunnen we het vergiftigingsproces omkeren.