Afgelopen week werd er een gerevalideerde bruine kiekendief vrijgelaten. De zeldzame vogel is bovendien voorzien van een GPS-tracker waardoor we haar verdere doen en laten kunnen volgen.
Ongeveer vier weken geleden trof een dierenvriend de bruine kiekendief aan in het natuurgebied 'De Wijers' te Zonhoven. De vogel lag roerloos op de grond en kon gemakkelijk opgeraapt worden. In het Natuurhulpcentrum werd de vogel uitgebreid onderzocht. Er werden geen breuken of andere ernstige letstels vastgesteld. Vermoedelijk had de vogel een voedselvergiftiging door het eten van rottende viskadavers.
Na een korte revalidatie was de vogel er weer bovenop en kon ze verhuizen naar een vliegkooi. Door de hittegolf die op dat moment België teisterde, werd besloten te wachten met vrijlaten. Afgelopen week was de temperatuur voldoende gezakt en kon de prachtige kiekendief worden vrijgelaten. Maar eerst werd de vogel voorzien van een GPS-tracker. Hiermee kunnen we de vogel de komende jaren volgen.
Dit zenderonderzoek is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Life-BNIP project (Belgian Nature Integrated Project) van de Europese Unie. Met dit project proberen we aan te tonen hoe belangrijk de Europese natuurgebieden (Natura 2000) zijn voor wilde dieren zoals de bruine kiekendief.
En dat werd al vrij snel duidelijk. Onze bruine kiekendief, een 2de jaars vrouwtje, vloog vrijwel onmiddellijk na de vrijlating naar Zuid-Limburg om dan via het drielandenpunt en Duitsland naar de Alpen in Oostenrijk te vliegen. Wat opvalt zijn de plekken waar ze even halt houdt. Dit blijken allemaal water- en rietrijke plaatsen die vaak behoren tot het Natura 2000 netwerk. De vogel heeft tot op heden al 800 kilometer afgelegd. Studies tonen aan dat vrouwelijke bruine kiekendieven rond de Middellandse Zee overwinteren. We zijn dus erg benieuwd waar deze vogel gaat overwinteren en welke route ze daarbij neemt.
Volgens de traditie krijgen gezenderde dieren steeds een naam. Via een poll op onze facebookpagina werd er gekozen voor 'Brunhilde'.