Het één-programma "Dieren in Nesten" probeert met de hulp van alle kijkers onze wilde dieren een duwtje in de rug te geven. Deze week staan de vleermuizen in de kijker. Wij helpen hier natuurlijk graag aan mee!
Vleermuizen zijn absoluut géén bloedzuigers, ze vliegen niet in je haren en zijn niet gevaarlijk. Integendeel, het zijn zeer nuttige diertjes die dagelijks hun lichaamsgewicht aan insecten, vooral vervelende muggen, opeten. Dit komt neer op 3000 muggen pér nacht!
13 van de 16 inheemse vleermuissoorten zijn ernstig bedreigd. Gelukkig kunnen we allemaal samen helpen om het de vleermuizen wat makkelijker te maken. Hieronder enkele tips:
Tip 1:
Koop een vleermuizennestkast of maak er zelf één. Hang die minstens 3 meter hoog op een rustige, zonnige plaats. De vleermuis moet zonder hindernissen op en aan kunnen vliegen. Hang de kast dus niet achter een boom of struik. Het houtoppervlak van de binnenzijde en de aanvliegplank moeten ruw zijn. Vleermuizen hebben houvast nodig om naar boven, de kast in te klimmen. Je helpt hen door het hout op te ruwen of een gaas aan te brengen. Vliegen er vleermuizen in je buurt dan maakt je nestkast een goede kans om snel bewoond te raken. Mogelijk zelfs door verschillende exemplaren want vleermuizen zijn gezellige diertjes.
In het Natuurhulpcentrum verkopen we vleermuiskasten (zie foto). Naar aanleiding van de Dieren in Nesten-actie kosten ze tot 31 maart slechts 8 euro, in plaats van 10. Onze winkel is dagelijks geopend van 9u 's morgens tot 22u 's avonds.
TIP 2:
Vleermuizen zijn gebaat met meer groen in onze tuin. Ze oriënteren zich met hun sonarsysteem en gebruiken bomen en hoge struiken als baken. Zonder deze zijn ze hopeloos verloren. Er zijn ook planten die de vleermuis aan voedsel helpen. Nachtbloeiers als de teunisbloem, nachtsilene en kamperfoelie bijvoorbeeld. Ze bloeien ‘s nachts en trekken met hun bedwelmende geur vleermuizenvoedsel zoals nachtvlinders aan. Plant of zaai dus enkele nachtbloeiers!
De teunisbloem is een tweejarige plant, ideaal voor in een rotstuintje. Zaaien in volle grond kan van juni tot augustus. Nachtsilene behoort tot de anjerachtigen en groeit het best in de zon of halfschaduw op voedselarme bodem. De kamperfoelie is een slingerplant en erg dankbaar want gemakkelijk te kweken en ’s nachts verspreiden ze een onweerstaanbare zoete geur. Ideaal voor op het terras of balkon dus.
TIP 3:
Vleermuizen moeten ook drinken en je kan ze daarbij helpen. Plaats een grote platte schotel in je tuin en vul die met water. Het aanleggen van een ondiep poeltje helpt ook. Overdag drinken de vogeltjes er van en ‘s nachts de vleermuizen. Dat is een prachtig zicht trouwens want ze vliegen rakelings over het wateroppervlak om in de vlucht slokjes te nemen.
Voor meer info en tips over de vleermuis, surf naar: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevleermuis