Vanavond kreeg het Natuurhulpcentrum telefoon uit Maaseik. Een fietser had in de weilanden van Siemkensheuvel te Maaseik een dode roofvogel gevonden. Het dier had een rode én een metalen ring om de poten en de vinder had een vermoeden dat het dier neergeschoten was.
Toen de vogel werd opgehaald door één van onze medewerkers bleek het te gaan om een jonge slechtvalk. Aan de hand van zijn ringen konden we afleiden dat deze roofvogel afkomstig was uit Helgoland (Duitsland). Jonge slechtvalken staan er voor bekend lange afstanden af te leggen in de zoektocht naar voedsel of een eigen territorium.
De vogel werd onderworpen aan een eerste oppervlakkig onderzoek en bleek helemaal niet mager te zijn. Zijn krop zat zelfs nog vol en hij vertoonde geen uitwendige letsels. Onder de röntgenmonitor werd duidelijk waar het bloed op de borst van de slechtvalk vandaan kwam. Er was duidelijk een hagelbolletje te zien op het scherm.
Dankzij de inspanningen van vele vogelbeschermers en het FIR (Fonds voor de Instandhouding van Roofvogels) is de slechtvalk in België terug een regelmatige broedvogel. Onderzoekers proberen nog steeds meer inzicht te krijgen in de levenswijze van deze prachtige roofvogelsoort en doen dit o.a. door ze te kleurringen, wat ook gebeurde bij dit dode exemplaar.
Ongelooflijk dat deze jonge slechtvalk uit Helgoland helemaal naar Limburg moet vliegen om hier uit de lucht geknald te worden... Slechtvalken zijn bij wet beschermd en de natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur & Bos werden ingeschakeld om deze zaak te onderzoeken.