Bevers zijn van nature uitstekende zwemmers maar als er eentje in een leeg zwembad sukkelt, dan heeft hij toch een helpende hand nodig ...
Deze bever was tijdens zijn omzwervingen in een leegstaand zwembad beland in Kinrooi. De eigenaars kwamen terug van hun vakantie toen ze het dier opmerkten en ons meteen opbelden. Gelukkig was de bever snel geholpen, enkele vlugge bewegingen met het schepnet en het dier kon overgeladen worden in een transportkist.
Omdat de bever in een goede gezondheid verkeerde en er geen verwondingen waren, kon hij meteen worden vrijgelaten een eind verderop: nabij gebieden rond de Maasvallei, ver weg van woonwijken en leegstaande zwembaden.
Elk jaar hebben we wel te maken met enkele bevers die vast komen te zitten rond huizen of woonwijken. Eind maart moesten we zelfs de hulp van de brandweer inschakelen om een bever te bevrijden in een kanaalduiker in Mol. Bevers zijn makkelijk te herkennen aan hun grote, platte, lederachtige staart en zijn in België de laatste 15 jaar aan een forse opmars bezig. Best wel straf eigenlijk, zeker als je bedenkt dat deze dieren in grote delen van Europa op de rand van uitsterven stonden door overbejaging.
Hun leefgebied situeert zich nu voornamelijk in de Ardennen, de Maasvallei, de Scheldevallei en de Dijlevallei waar ze voor het eerst sinds 1848 terug werden waargenomen in 2003. De terugkeer van de bever biedt heel veel voordelen voor de natuur. Als volleerde landschapsarchitecten richten ze een gebied terug in door het deels onder water te zetten, een gevolg van het bouwen van hun dam. Dit komt goed uit voor zeldzame broekbosbiotopen en speciale soorten libellen, waterjuffers en amfibieën die afhankelijk zijn van dit soort omstandigheden.