Een Europees zenderproject ...

Soms moeten we ruim denken om onze inheemse natuur over de landgrenzen te helpen. Het Natuurhulpcentrum heeft daarom een budget van Life BNIP gekregen om dit te doen ...

Het Belgian Nature Integrated Project (BNIP) deelde in totaal €100.000 uit, verdeeld over 8 Belgische projecten. We kunnen met trots melden dat het Natuurhulpcentrum als een van in totaal 34 ingestuurde aanvragen gekozen is door een jury van Europese experten.

Met een budget van €6.440 kunnen we gerevalideerde vogels zenderen en opvolgen tijdens hun migraties doorheen Europa. Het project heeft 2 doelen: kijken of de vogels terug hun plan kunnen trekken na hun verblijf in het Natuurhulpcentrum en welke weg ze volgen tijdens hun nieuwe leven in de natuur.

Aanleiding van dit project is het succesverhaal van de jonge rode wouwen die we als nestjong hebben grootgebracht. Vorige zomer zijn beide vogels met succes verzorgd en vrijgelaten in Nederlands-Limburg mét zender en data-logger. Dankzij bevriende vogelaars en -ringers konden we de 2 zenders gebruiken om de rode wouwen te volgen tot zelfs zo ver als Noord-Spanje! En nu de lente voor de deur staat keren ze maar wat graag terug! Enkele dagen geleden werd een van de 2 rode wouwen gespot en gefotografeerd door attente tellers op de Lommelse telpost Kristallijn/Maatheide.

We zijn zo tevreden over deze resultaten dat we nu op een grotere schaal gerevalideerde vogels willen volgen met zenders. Het verhaal van de rode wouwen spreekt immers voor zich: natuurbehoud en -ontwikkeling is nodig op alle schalen, klein en groot. De bescherming van mobiele soorten zoals (roof)vogels op lange termijn lukt enkel als we een lappendeken van goede gebieden ter beschikken stellen doorheen gans Europa. Deze gebieden staan dan ook bekend als Natura 2000 gebieden. Soorten anders dan vogels (denk aan de wolf) kunnen hier ook van profiteren.

Het is nu wachten op geschikte kandidaatvogels om te zenderen. We richten ons vooral op soorten die van nature grote afstanden afleggen tijdens de trek en die zonder hinder een zender kunnen dragen. Hierbij werken we graag samen met plaatselijke experts zodat we samen nieuwe prachtverhalen rond interessante vogels kunnen maken. Hou onze website en Facebook in de gaten want we willen jullie stap voor stap op de hoogte houden over dit prachtige nieuwe project!

Tot snel ...

meer info over het Life BNIP project: http://life-bnip.be/nl/bnip-pilootprojecten/

meer info over de rode wouw met zender: https://waarnemingen.be/waarneming/view/149533751

Een Europees zenderproject ...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..