Sinds gisteren verblijft er een zeldzame blauwe kiekendief in ons centrum. De roofvogel werd door onze Nederlandse collega's van de Dierenbescherming gered uit een prikkeldraad.
De kiekendief hing met zijn vleugel en poot vast in een prikkeldraad en kon gelukkig gered worden door de Nederlandse Dierenbescherming. Eenmaal in het Natuurhulpcentrum werd hij uitvoerig onderzocht. De scherpe stekels van de draad hadden verschillende wondes veroorzaakt: een kleinere wonde aan zijn linkerveugel en een grotere aan zijn poot.
De wondes werden in ons centrum verzorgd en gehecht. Ondertussen verblijft de vogel ter observatie op onze spoedafdeling. We weten uit ervaring dat wondes door prikkeldraad snel infecteren, daarom krijgt de kiekendief ook een antibioticakuur.
Kiekendieven zijn zeldzame roofvogels in onze streken. De blauwe kiekendief is extra zeldzaam en wordt slechts sporadisch gezien op doortrek. Het zijn vogels die het in heel Europa erg slecht doen en wetenschappers tasten vooralsnog in het duister over de oorzaken.
Kiekendieven eten voornamelijk kleine knaagdierenn en vogels die tijdens een lage zoekvlucht worden gevangen. Het zijn relatief lichte vogels en ze zullen dus, anders dan hun naam doet vermoeden, absoluut geen kippen aanvallen.
Uiteraard hopen we de vogel, een jong mannetje, binnenkort in goede gezondheid te kunnen vrijlaten... We houden jullie op de hoogte.