Deze week werd het eerste jonge zoogdiertje van het jaar binnengebracht.
Jonge hazen zijn traditioneel de eerste jonge zoogdiertjes die we elk jaar binnenkrijgen. Al in het vroege voorjaar werpen moederhazen (moerhazen) hun eerste worp van meestal 2-3 jongen. In tegenstelling tot konijnen worden de jongen niet in een hol geboren, maar op het open veld. Daarom hebben de jongen bij de geboorte al een dichte vacht die zorgt voor bescherming tegen de koude en voor camouflage.
Na minder dan een dag kunnen de jongen al rondlopen. Ze gaan zich dan in de omgeving van de geboorteplaats verspreiden, maar iets na zonsondergang komen ze terug op de plek waar ze geboren worden om gezoogd te worden door de moeder.
Omdat de haasjes in open veld geboren worden en de moeder enkel om te zogen naar het jong toegaat, wordt bij het vinden van een jong haasje vaak gedacht dat het verlaten werd door de moeder. Niets is minder waar. Daarom is het erg belangrijk om het gevonden haasje gewoon rustig te laten zitten. De moeder komt heus wel terug. Is het haasje nat en rilt het van de koude, dan is er wél iets aan de hand en wordt het best binnengebracht in het Natuurhulpcentrum.
Ons eerste haasje doet het momenteel goed en krijgt enkele malen per dag speciaal samengestelde melk. Naast het haasje kregen we ook al een jonge Turkse tortel binnen die uit het nest was gevallen.
En zo zijn we weer vertrokken voor een jaar met duizenden melkspuitjes, papflesjes en pincetjes...