Gisteren kregen we een oproep uit Genk. Wandelaars vonden een dode roofvogel met gele genummerde plaatjes rond de vleugels. Deze genummerde plaatjes zijn zogenaamde “wingtags”...
Gisteren kregen we een oproep uit Genk. Wandelaars vonden een dode roofvogel met gele genummerde plaatjes rond de vleugels. Deze genummerde plaatjes zijn zogenaamde “wingtags”. Ze worden gebruikt om vogels individueel vanop afstand te kunnen herkennen. In Nederland worden soms zo bijvoorbeeld zeldzame grauwe kiekendieven getagd.
Deze Genkse roofvogel bleek een gewone buizerd te zijn, maar we waren toch erg nieuwsgierig naar de afkomst ervan. Dat het een Duitse vogel was konden we via de ringnummer achterhalen, en via een gespecialiseerde website konden we ook het onderzoeksproject terugvinden. Na een mailtje naar de onderzoeker kwamen we erachter dat “onze” buizerd als jong gemerkt werd op het nest op 10 juni 2008 in het Duitse Sachsen-Anhalt.
Het voordeel aan het gebruik van deze wingtags is dat de vogels vanop afstand gevolgd kunnen worden. Vogelliefhebbers die de vogel opmerken, kunnen de kleur van het plaatje met het nummer doorgeven aan de onderzoekers, die dan op termijn een beeld kunnen krijgen van het verplaatsingsgedrag van vogels. Ook worden geregeld kleurringen gebruikt. De verkregen informatie kan bijvoorbeeld erg belangrijk zijn om te achterhalen welke gebieden vogels tijdens hun trek naar het zuiden gebruiken om uit te rusten of voedsel te zoeken, en dus ook welke gebieden zeker en vast beschermd moeten worden.
Allemaal heel interessant en nuttig natuurlijk, maar we hopen alleen dat de vogels die gebruikt worden in dergelijke projecten niet te veel last hebben van de plaatjes…