Hoewel de drukke periode nog enkele weken van ons verwijderd is, zijn de dagen in het Natuurhulpcentrum toch goed gevuld.
Zo moesten we donderdag een ontsnapte rosella (een soort parkiet) gaan vangen in een grote hal in Hasselt. Het dier was door de openstaande poort naar binnengevlogen. Omdat de eigenaar van de hal wist dat deze vogelsoort hier van nature niet voorkomt, nam hij contact op met ons. Met een mistnet, een net dat zo dun is dat vogels dit amper kunnen zien, dat we tussen twee lange stokken vastmaakten, konden we de vogel na een halfuurtje uiteindelijk verschalken.
Een dag later konden we met hetzelfde materiaal terug naar Hasselt. Dit keer zat er in een sanitairwinkel een tamme duif vast.
Zaterdag kregen we een oproep uit Balen. Mensen hadden een gekwetste stormmeeuw gevonden. Medewerkers van het Natuurhulpcentrum die in de buurt wonen, gingen de vogel ophalen. Toen we de meeuw onder ons röntgentoestel bekeken, zagen we de oorzaak van de kwetsuren: een loden hagelbolletje!
De vogel was dus aangeschoten door een of andere idioot die zo nodig "de natuur eens wil beheren"...
Omdat de wondes zo ernstig waren, is de stormmeeuw vandaag spijtig genoeg geëuthanaseerd.
Iets later kregen we een alweer een oproep uit Hasselt. Een ree had zich vastgelopen in een tuin en raakte er op eigen kracht niet meer uit. Met lange netten vingen we het ree, en 5 minuten later konden we het in een nabijgelegen natuurgebied terug vrijlaten.
Zaterdagnacht om 4u werden we wakker gebeld door mensen die in paniek waren. Ze vonden midden op een weg in Zutendaal een net aangereden ree. Van de aanrijders zelf was geen spoor, zij waren blijkbaar gewoon doorgereden en lieten het ree aan zijn lot over. Gelukkig passeerden iets later wel enkele natuurvrienden die toch naar het Natuurhulpcentrum belden. Spijtig genoeg was het ree al overleden toen we in Zutendaal aankwamen.
Zondagmiddag moesten voor de vierde keer naar Hasselt (Stokrooi). Nu was het een ontsnapte Bennettwallaby die in een weide aan het rondhuppelen was. Een Bennettwallaby is een kleine kangoeroesoort die soms als huisdier gehouden wordt, en zoals iedereen weet hebben kangoeroes lange poten, kunnen ze ver springen én zijn snel, dus ontsnappen er nogal geregeld dieren.
Vijf medewerkers van het Natuurhulpcentrum dreven het dier richting een schepnet, zodat ook dit probleem snel opgelost kon worden.
Tenslotte moesten we nog naar Lanaken om een ontsnapte woestijnbuizerd uit een duivenhok te gaan halen. Woestijnbuizerds worden verkocht als de "roofvogels voor beginners", en spijtig genoeg hebben we uit ervaring moeten leren dat maar héél weinig mensen weten waar ze aan beginnen als ze een roofvogel in huis halen. Continu ontsnappen her en der roofvogels die na een tijdje natuurlijk honger krijgen, en op gekke plekken opduiken om toch maar aan wat eten te raken...
Alle tamme ontsnapte dieren die we de laatste dagen hebben opgevangen blijven 2 weken in het Natuurhulpcentrum. Daagt de eigenaar niet op, dan zoeken we zelf naar een nieuwe eigenaar...
En zo lossen we dagelijks her en der problemen op, en stellen we alles in het werk om het welzijn van zowel wilde dieren als ontsnapte dieren te verbeteren!