Deze week kregen we twee zeldzamere vogels binnen in ons opvangcentrum. Een blauwborst die tegen een raam was gevlogen en een bruine kiekendief die vergiftigd bleek.
Het begon met een onrustwekkend telefoontje uit Hoeselt. Een dierenvriend had in een groot veld een 'zwarte wouw' gevonden die mogelijk vergiftigd was. Hij kon de vogel gewoon oprapen en het dier had slijm en schuim op de bek staan. De vinder kon de vergiftigde vogel niet zelf brengen en daarom contacteerden we een vrijwilliger uit de buurt. Die kon zich snel vrijmaken en reed met bekwame spoed richting Opglabbeek. Bij een vergiftiging telt immers elke minuut want hoe sneller er antigif kan toegediend worden, hoe groter de overlevingskansen. Toen onze vrijwilliger hier toekwam bleek de vogel echter al overleden. Bovendien was het geen wouw maar een bruine kiekendief. De natuurinspectie is het kadaver komen ophalen voor toxicologisch onderzoek.
Gelukkig konden we de dag positief afsluiten. Via de Nederlandse Dierenbescherming werd er een blauwborst binnengebracht. Het vogeltje was tegen een raam gevlogen en kon na enkele uren in een donkere kamer alweer worden vrijgelaten. In een prachtig natuurgebied werd het vrouwtje blauwborst vrijgelaten. Toevallig zat daar ook een mannetje uit volle borst te zingen. Misschien het begin van een mooie blauwborst romance...