In een vorig bericht meldden we al dat heel wat jonge dieren onze couveuses ondertussen al bevolken. Een van de zoogdieren die we bijna heel de lente en zomer binnenkrijgen, van januari tot oktober, zijn jonge haasjes. Op dit moment is het eerste jonge haasje van dit jaar zelfs al vrijgelaten, en krijgen nog een tiental jongen op geregelde tijdstippen hun speciaal aangepaste melk.
Jammer genoeg worden jonge haasjes vaak aanzien als hulpbehoevend, terwijl dit meestal niet zo is. Dit komt door hun unieke manier van voortplanten.
Jonge haasjes zijn zogenaamde ‘nestvlieders’. Ze worden niet naakt en blind geboren in een donker lekker warm hol, zoals konijnen, maar worden open en bloot in een veld geboren. Bovendien zijn hun oogjes al open, en kunnen ze vanaf dag 1 al rondwandelen.
Om warm te blijven hebben ze al een dichte vacht, maar die vacht biedt hen tegelijkertijd hun levensbelangrijke camouflage.
Een jong zoogdier moet ook melk krijgen. Maar hoe vaker de moeder bij haar jong zit, hoe groter de kans dat roofdieren het jong ontdekken. Om dit te voorkomen vertonen hazen uniek gedrag. Jonge haasjes krijgen maar 1 keer per dag melk. Dit is dan wel extra veel en extra vette melk, maar op die manier beperkt de moeder haar nabijheid tot een absoluut minimum! In het Natuurhulpcentrum passen we onze voederschema's hier ook op aan. Haasjes krijgen maar enkele keren per dag wat meer melk, terwijl we jonge konijnen vaker moeten voederen, met telkens wat minder melk.
In het wild verzamelen zowel de moederhaas, ook wel 'moer' genoemd, als de jongen elke avond op hetzelfde tijdstip, ongeveer een uur na zonsondergang, op de plek waar de jongen geboren werden. Na het zogen gaan de jongen en de moeder weer uit mekaar. De jongen trekken zich terug naar een schuilplek, de moeder gaat op zoek naar voedsel.
Vind je dus een jong haasje, dan is er meestal niets aan de hand. Vind je een jong konijn, dan is er meestal wél iets mis. Jonge konijnen zouden immers in hun hol onder de grond moeten zitten. En zo heeft elke soort zijn eigen strategie om op te groeien!