Gisteren kon een jonge havik worden vrijgelaten. De prachtige roofvogel was als takkeling gevonden door wandelaars.
Wanneer roofvogeljongen opgroeien en moeten leren vliegen, doen ze dat niet in hun nest. Daar is immers te weinig plaats. De jongen kruipen in de takken rondom hun nest en zullen daar voor de eerste keer hun vleugels uitslaan. Jonge roofvogels in dit stadium worden takkelingen genoemd en die zijn erg kwetsbaar. Ze kunnen nog niet goed vliegen en kennen de gevaren van de buitenwereld nog niet.
Deze jonge havik werd op de grond gevonden door wandelaars. De vogel zat ingedoken en was helemaal nat geregend. In het Natuurhulpcentrum werd de havik bijgevoederd en mocht hij zijn vlieglessen verder zetten in onze grote vliegkooi. Na enkele weken zagen we dat de vogel beter en beter vloog. Hij slaagde er ook in om levende prooien te vangen en dus was de tijd rijp om hem vrij te laten.
In een bosrijke omgeving werd de jonge havik vrijgelaten. Het is niet belangrijk om deze havik vrij te laten in de buurt van zijn ouders omdat jonge haviken, eenmaal zelfstandig, niet meer getolereerd worden in het territorium van de ouders. Ze moeten vanaf dan een eigen leefgebied zoeken.
Vrijlating jonge havik from Natuurhulpcentrum Opglabbeek on Vimeo.