Sinds gisteren verblijft er een zeer ongewone gast in het Natuurhulpcentrum. In Borlo (Gingelom) werd een verzwakte lepelaar aangetroffen door enkele vogelspotters.
Toen de vogel gisterenmorgen nog aanwezig was bij een klein plasje midden in landbouwgebied, besloten twee medewerkers een vangpoging te wagen. Wat direct opviel was dat de lepelaar vrij dicht te benaderen was. Hij zat stil en ineengedoken aan de rand van een klein waterbekken. Onze medewerkers slaagden erin de vogel te vangen en over te brengen naar het Natuurhulpcentrum.
Momenteel verblijft de vogel ter observatie op onze afdeling intensieve zorgen. Onze dierenverzorgers stelden vast dat het om een jonge lepelaar gaat die opvallend mager was. Het behandelingsprotocol voor verzwakte vogels werd onmiddellijk opgestart en er werd extra vocht toegediend. Ondertussen eet de vogel zelfstandig en we hopen hem snel op de been te krijgen.
Lepelaars zijn grote, witte vogels met een kenmerkende lepelvormige bek. Het zijn zeldzame broedvogels in Vlaanderen en voor het tweede jaar op rij broeden er lepelaars in Noord-Limburg. Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat deze vogel afkomstig is uit Nederland, waar er meer dan 3000 koppels broeden. De vogels overwinteren bijna allemaal in de moerasgebieden van Oost-Afrika, dus we hopen dat onze jonge vogel tegen de nazomer in topconditie zal zijn voor zijn najaarstrek.