In deze periode krijgen we heel wat verzwakte egels over de vloer.
Egels voeden zich vooral met ongewervelde dieren zoals regenwormen, insecten, kevers,... Het grote probleem is dat deze ongewervelden in de winter moeilijk te vinden zijn. Maar door de koude temperaturen hebben egels normaal gezien net méér voedsel nodig om sterk te blijven, terwijl er minder te vinden is. Om dit probleem op te lossen houden egels een winterslaap. De voorbij weken hebben egels zich rondgegeten, waardoor ze nu normaal gezien een goede vetvoorraad moeten hebben om de winterslaap aan te vatten.
Veel egels echter, hebben een te kleine vetreserve kunnen opbouwen om in winterslaap te gaan. Dit gaat dan vooral om laatgeboren egels. Zij zijn nog vrij klein, hebben niet veel ervaring met het zoeken naar voedsel en raken stilaan meer verzwakt. Maar juist omdat ze verzwakken, moeten ze eigenlijk nog meer op zoek gaan naar voedsel. Hierdoor komen ze in een neerwaartse spiraal terecht, waar ze niet meer uitraken.
De redding van egels is in feite dat ze zo verzwakt raken, dat ze zelfs overdag gaan foerageren. Hierdoor worden ze gelukkig soms gevonden door mensen, die het diertje binnenbrengen in het Natuurhulpcentrum.
De eerste dagen kunnen ze hier wat aansterken in de Intensive Care-unit. Eventuele wonden (zoals bijtwonden door honden) worden verzorgd, en als de dieren aangesterkt en genezen zijn, mogen ze verhuizen naar onze egelzolder. Hier brengen jaarlijks tientallen egels de winter door. In het voorjaar worden ze dan terug vrijgelaten.