Het hele Pinksterweekend stroomden de gekwetste dieren binnen, met als "topdag" Pinkstermaandag.
De dag begon eigenlijk al in de nacht van zaterdag op zondag. We kregen telefoon van de politie. In Opoeteren had een bestuurder maar liefst 5 jonge everzwijnen aangereden. We snelden naar de plaats van het ongeval, en bij aankomst bleken 3 dieren spijtig genoeg al gestorven te zijn. De 2 andere dieren moesten in het Natuurhulpcentrum geëuthanaseerd worden omwille van een gebroken rug.
Maandagmorgen, nog voor 9u, ontdekten mensen op een braakliggend terrein in Houthalen een verzwakt ree. Ook dit gingen we ophalen, en het verblijft momenteel voor verzorging in het Natuurhulpcentrum. Dit was niet het enige ree van de dag. Iets later vingen we nog een verkeersslachtoffer op, en 's avonds moesten we naar Genk waar een ree in een zwembad terecht was gekomen en er op eigen kracht niet uit kon. Dit kon gelukkig snel terug vrijgelaten worden.
Maar daar bleef het niet bij. Een bosuil zat in Houthalen vast in een prikkeldraad. We knipten het stuk draad los, en in het Natuurhulpcentrum werd alles voorzichtig losgepeuterd.
Iets later moesten we dan weer naar Dilsen-Stokkem. Een grote bonte specht hing in de top van een fruitboom verstrikt in een stukje koord. We klommen in de boom, maakten de specht los en konden hem direct terug vrijlaten.
Nog wat later moesten we naar Eigenbilzen waar een zwaargewonde vos onder een houtstapel verborgen lag. Medewerkers vingen het dier, maar helaas overleed het ten gevolge van een diepe hoofdwonde.
Dit waren dan nog maar onze interventies. Het échte grote zwaartepunt ligt momenteel in onze Intensive- careafdeling, waar tientallen jonge kauwen, merels, konijntjes, egeltjes, zangvogels, uilen... werden binnengebracht die door onze "zorgouders" met veel deskundigheid worden grootgebracht.
Het is duidelijk dat we onze handen meer dan vol hebben met het uitvoeren van deze interventies en het verzorgen van de dieren die momenteel bij ons verblijven. Worden kleine, ongevaarlijke dieren gevonden, dan vragen we altijd of de vinders het dier zelf kunnen binnenbrengen. Voor ons is het namelijk onmogelijk om voor elk diertje (50-60 per dag) uit te rijden.
Gelukkig begrijpen de meeste mensen dit, maar toch zijn er mensen die dit maar niet kunnen snappen, en ons zelfs verwijten maken dat we niet àlles kunnen ophalen. Met alle goede wil van de wereld, maar dit is echt onmogelijk. De mensen die dit toch niet snappen, mogen zich natuurlijk altijd melden als taxidienst om ons hierin bij te staan.