Maandag plaatste het Natuurhulpcentrum 3 grote visdiefvlotjes in de polders rondom de kerncentrale van Doel.
Op vraag van het havenbedrijf Antwerpen maakte de technische dienst van het Natuurhulpcentrum 3 visdiefvlotjes van elk 16m2. Daarbij werden de aanbevelingen van de biologen van het INBO (Instituut Natuur en Bosonderzoek) nauwgezet gevolgd. Er werd een boord gemaakt met plexiglas en speciale doek kwam op de bodem als ondergrond. Bovendien werden per vlot twee ankers voorzien van elk 200kg.
Wanneer er voor de havenuitbreiding natuur wordt opgeofferd, dienen deze natuurwaarden gecompenseerd te worden op een andere plek. Zo werden er in de Doelpolder verschillende natuurgebieden gecreëerd. Er broeden in het havengebied ook tientallen koppels visdiefjes maar deze hebben sterk te lijden onder grondpredatoren die eieren of jongen roven. Om dit probleem op een duurzame manier op te lossen werd er geopteerd om nestplatforms te bouwen zodat de visdiefjes op een veilige plek kunnen broeden.
Maandag reisden 8 medewerkers naar Antwerpen om de vlotjes in elkaar te zetten en te water te laten. Medewerkers van het ANB (Agentschap Natuur & Bos) zullen de vlotjes vullen met kiezel en ze met een bootje naar het midden van de waterplas trekken.
De visdiefjes komen vanaf begin mei terug van hun overwinteringskwartieren en zullen dus de gloednieuwe broedplatforms onmiddellijk in gebruik kunnen nemen. Specialisten schatten dat er per vlot tussen de 10 en de 20 koppels kunnen broeden. Op die manier hopen ze de visdiefjes ter plaatse te kunnen houden totdat de nieuwe broedeilanden ter beschikking komen door de ontpoldering van de Prosperpolder.