Gisteren werd een ontsnapte slechtvalk opgehaald door een van onze medewerkers.
Gisteren merkten enkele wandelaars in Riemst een groep kraaien op die een havik aanvielen. Vlug snelden ze naar de vogel om hem te helpen. Omdat er verschillende pikwondes waren aan het hoofd, namen ze contact op met het Natuurhulpcentrum.
Een medewerkster die in de buurt woont ging de vogel ophalen, om hem zo snel mogelijk over te brengen naar het Natuurhulpcentrum. Hier aangekomen zagen we dat het geen havik, maar een slechtvalk was. Bovendien bleek de vogel een "kwekersring" te dragen. Dit zijn geen wetenschappelijke ringen waarmee wetenschappers trachten meer te weten te komen over het verplaatsingsgedrag, de leeftijd, en de leefwijze van wilde vogels, maar dit zijn ringen die vogelkwekers gebruiken om hun gekweekte jongen te ringen.
Deze slechtvalk was dus de zoveelste ontsnapte roofvogel die we hier binnenkrijgen. Naast slechtvalken vangen we geregeld kerkuilen, woestijnbuizerds, torenvalken, steenuilen,... op die bij mensen thuis ontsnapten. De vogels hebben een geringe kans om te overleven, en als ze dan toch kunnen overleven, kunnen ze zorgen voor genetische vervuiling binnen de inheemse populatie. Veel ontsnapte roofvogels zijn namelijk van andere ondersoorten dan onze inheemse hier van nature voorkomende roofvogels.