Een ontsnapte valk werd vandaag op het nippertje gered van de hongerdood. De vogel werd door een bewoner van Lanklaar in zijn tuin aangetroffen. De valk hing met zijn riempjes vast in het struikgewas en was verzwakt en graatmager.
Hoe lang de vogel al vrij rondvloog is onduidelijk. De eerste meldingen dateren van gisteren toen fietsers op de winterdijk in Meeswijk t.h.v. het veer een grote valk op een paaltje zagen zitten. De vogel bleek erg tam en de fietsers konden enkele foto's maken. Omdat de vogel zo mak was en duidelijk een kwetsuur aan zijn oog had, werd een medewerker uit de buurt op pad gestuurd. Helaas was de vogel verdwenen toen die ter plaatse kwam.
Vandaag had de valk meer 'geluk'. Een inwoner van Lanklaar vond in zijn tuin een vogel, verstrikt met zijn riempjes in een struik. De vogel liet zich gewillig in een bench steken en naar het Natuurhulpcentrum brengen. Onze dierenverzorgers stelden vast dat de vogel erg mager was en bovendien een flinke bloeduitstorting had aan zijn linkeroog. Als de vogel in die toestand nog langer had rondgevlogen, was dat zeker zijn dood geweest, zeker met de winterse koude die eraan komt volgende week.
De valk verblijft momenteel ter observatie op onze afdeling intensieve zorgen en doorloopt het protocol voor verzwakte roofvogels. Hij kreeg een warm verblijf, er wordt vocht toegediend en hij krijgt licht verteerbare voeding.
De vogel is waarschijnlijk een sakervalk of een kruising van verschillende valkensoorten. Roofvogelkwekers proberen door het kruisen van slecht-, saker-, gier- en lannervalken de beste eigenschappen van elke soort te bundelen tot de 'ultieme' valk (die dan voor veel geld verkocht kan worden). Hierdoor is het vaak onduidelijk om welke soort het juist gaat. Ondertussen proberen we de eigenaar op te sporen. De vogel draagt een Nederlandse ring maar helaas bestaat er geen centrale databank voor dergelijke vogels...