Oude kokmeeuw...

Deze week kregen we een leuke terugmelding binnen van een door ons geringde kokmeeuw.

De laatste weken hebben we heel wat vogels kunnen vrijlaten. Massa’s in het Natuurhulpcentrum grootgebrachte duiven, roofvogels, uilen,… mochten terug genieten van de vrijheid.


Omdat we graag weten hoe het onze dieren verder verloopt na hun vrijlating, én om ons steentje bij te dragen aan boeiend wetenschappelijk onderzoek, worden alle vogels die we vrijlaten voorzien van een wetenschappelijke ring. Op deze ring staat een uniek nummer en de gegevens van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), waar alle gegevens over geringde vogels verzameld worden.


Wordt een geringde vogel ooit terug gevonden, dan kan het unieke nummer doorgegeven worden, en zo kunnen wetenschappers ontdekken hoe vogels zich verspreiden, en schattingen maken over de leeftijd van de dieren.
Ook wij krijgen geregeld berichtjes over vogels die we vrijlaten. Zo gebeurt het soms dat we een uil uit een schoorsteen halen die enkele jaren daarvoor door ons werd grootgebracht en vrijgelaten, of dat we een geringd verkeersslachtoffer verzorgen dat we een hele tijd geleden ook al opvingen in het Natuurhulpcentrum.


Deze week kregen we weer een leuke terugmelding. In Weert (Nederlands Limburg) werd op 6 augustus 2012 door een vogelkijker met behulp van een telescoop de ringnummer afgelezen van een kokmeeuw. De ringnummer werd doorgegeven, en na controle bleek dat we diezelfde kokmeeuw op 11 augustus 1994 hebben opgevangen wegens botulisme! Het dier werd toen een hele tijd verzorgd in het Natuurhulpcentrum en enkele weken later door ons geringd en terug vrijgelaten in Neeroeteren. De meeuw is dus minstens 18 jaar oud!

Dergelijke gegevens zijn wetenschappelijk heel interessant, maar voor ons is het ook leuk om te weten dat de vogels die we verzorgen en vrijlaten een goede kans hebben om te overleven in de vrije natuur, want uiteindelijk draait daar alles om!





Oude kokmeeuw...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..