Reeën, reeën en nog eens reeën...

Ons centrum is de laatste weken bijzonder druk in de weer met ree-problemen.

Al anderhalve maand krijgen we dagelijks telefoon in verband met een ree dat ergens in een tuin gesukkeld is. Niet zelden zelfs meerdere malen per dag.
Onze teller staat momenteel op +/- 40 reeën in anderhalve maand!

Deze reeën belanden nietsvermoedend in een tuin door bijvoorbeeld over de omheining te springen, of via een gat in de draad.
Als ze dan plots schrikken van mensen of bv. een blaffende hond, raken ze zo in paniek dat ze niet meer over de draad kunnen springen, of het gat niet meer vinden. Ze blijven paniekerig langs en tegen de omheining rennen en raken volledig uitgeput of gekwetst.

We worden dagelijks opgeroepen om zulke reeën uit tuinen te vangen. Met netten maken we dan een fuik waar we het angstige dier in jagen. Als het dier eenmaal gevangen is en gezond blijkt te zijn, dienen we het ree zo snel mogelijk weer vrij te laten in een nabij gelegen bos. Reeën zijn immers zo schuw dat ze letterlijk kunnen sterven van de schrik. Snelheid is dus van groot belang.

De telefoontjes komen niet enkel uit Limburg. Geregeld moeten we ook naar andere provincies (ver weg dus) om die dieren weg te vangen uit een tuin.

Niet alleen reeën veroorzaken problemen, ook de problemen met damherten groeien alsmaar. Veel mensen besluiten in een opwelling om damherten te gaan houden als huisdier, ze komen immers niet in het wild voor, maar beschikken niet over een geschikte accomododatie. De omheining is slecht of te laag, de mensen zijn te onvoorzichtig of nonchalant en hierdoor ontsnappen veel te vaak damherten uit hun weide.

Die dieren zwerven dan meestal een poosje rond in het wild alvorens ze weer ergens opduiken op een drukke straat of een tuin. Niet zelden veroorzaken die dieren ongevallen met veel blikschade.

Ons centrum gaat deze dieren noodgedwongen vangen, ondanks het feit dat we eigenlijk enkel voor wilde dieren bestemd zijn. De dieren kunnen achteraf terug naar de eigenaar, of we zoeken nieuwe oplossingen voor de sukkelaars.

Een anders opvallend diertje was de 'muntyak' die we gisteren in Poppel moesten gaan vangen. Een muntyak lijkt een beetje op een kruising tussen een ree en een geit. Het dier was eveneens ergens ontsnapt en belandde in een achtertuin. We konden het bijzondere diertje snel vangen en zoeken ook voor hem een goede oplossing.
 

Reeën, reeën en nog eens reeën...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..