De rode wouw die we half februari opvingen, kon dit weekend vrijgelaten worden. Mét een rugzakje!
Half februari vonden wandelaars in een weide in Borgloon een rode wouw, de grootste roofvogel die in ons land broedt. De vogel was verzwakt en had een grote bloeduitstorting onder zijn vleugel. Waarschijnlijk was hij ergens tegenaan gevlogen.
Omdat de vogel zelf niet wilde eten kreeg hij van onze Intensive Care-medewerkers drie keer per dag een verse muis met een pincet opgeduwd. Met resultaat, want elke dag knapte de vogel meer en meer op, en stilaan werd het tijd om aan de vrijlating te denken. Soms leek het alsof de vogel heel lusteloos was, maar dit was geen reden om ons ongerust te maken. Dit is een speciaal verdedigingsmechanisme van rode wouwen. Wanneer zij zich bedreigd voelen, doen ze alsof ze dood zijn en pas als alle gevaar geweken is, vliegen ze plots weg! Een gedrag dat bijvoorbeeld ook ringslangen gebruiken om aan hun belagers te ontsnappen.
Rode wouwen zijn in Vlaanderen erg zeldzame vogels. Hun broedgebied in België bevindt zich voornamelijk in de Oostkantons. Omdat dit toch een speciale vogel is, zou het voor ons enorm interessant zijn te weten te komen hoe de vogel het na revalidatie doet, waar hij gaat broeden, voedsel zoeken, overwinteren,...
Daarom schakelden we de hulp in van René Janssen en Paul Voskamp, twee roofvogelspecialisten. Zij hebben heel wat ervaring met het zenderen van rode wouwen, en waren bereid onze wouw van een zender te voorzien, de eerste keer dat dit met een gerevalideerde rode wouw gebeurt!
Een zendertje wordt als een rugzakje om de vogel bevestigd. Het is zo licht dat de vogel er helemaal geen last van heeft. Energie wordt voorzien via kleine zonnepaneeltjes, zodat de zender in principe jarenlang kan meegaan.
Elke twee uur wordt via de GPS in het zendertje de exacte locatie opgenomen, en elke acht uur worden die gegevens via een SMS-systeem naar de computer doorgestuurd. We kunnen zo exact volgen waar de vogel zich bevindt.
Ondertussen is de vogel vier dagen vrij, en zowel de zender als de vogel doen wat ze moeten doen. Via Google Earth kunnen we de route van de vogel mooi volgen, en ondertussen zit de wouw al in Duitsland.
De eerste dag bleef de vogel slapen op zijn vrijlatingsplaats. Een dag later bracht hij de nacht door in Neerglabbeek om de volgende morgen in een ruk door naar Duitsland te vliegen. Op dit moment verblijft de vogel een twintig kilometer ten noordoosten van Aken. Het kan zijn dat hij in die buurt blijft om te broeden, maar het zou ook kunnen zijn dat hij nog honderden kilometers zal afleggen.
Voorlopig nog open vragen, maar we hopen dat het zendertje ons de komende dagen en weken hierop een antwoord zal kunnen geven. Wij zijn alvast heel blij dat de vogel het goed doet na zijn verzorging hier in het Natuurhulpcentrum!
Kijk hieronder naar een filmpje:
Album 'Rode wouw Borgloon'
Deze rode wouw werd verzwakt gevonden in Borgloon. Na twee weken revalideren in het Natuurhulpcentrum konden we hem terug vrijlaten. Een zendertje zorgt ervoor dat we het doen en laten van de vogel kunnen volgen.