Deze week werd er een moeilijke operatie uitgevoerd op het Natuurhulpcentrum. Een slechtvalk werd geopereerd aan een zogenaamde 'bumblefoot'. Het dier was afkomstig uit een ander opvangcentrum.
Bumblefoot ontstaat wanneer roofvogels gedurende lange tijd slecht gehuisvest worden en hun zittakken niet zijn aangepast aan de grootte van hun poten. Door voortdurend op te dikke of te dunne takken te zitten ontstaat er een ontsteking onderaan de poten. De kussens op de onderpoten zwellen op, vandaar de naam Bumblefoot.
De complexe operatie bestond erin om de ontstoken poten open te maken, alle aangetast weefsel te verwijderen en vervolgens speciale antibioticakristallen te implanteren. Deze kristallen geven over een lange periode geleidelijk aan hun werkende bestanddelen vrij. Op die manier kan de antibiotica langdurig werken en hoeft de slechtvalk niet heel die periode op onze spoedafdeling te blijven.
De poten werden op een speciale manier gespalkt zodat de tenen van de slechtvalk voorlopig mooi uit elkaar blijven staan. Op die manier kunnen ook de pezen en spieren van de poot terug gerokken worden. Het dier zal voorlopig wel nog op de intensieve zorgen worden opgevolgd, totdat de operatiewonden helemaal hersteld zijn.