Vorige week mochten tijgers Tango en Julia vertrekken voor een nieuw leven in Engeland!
Afgelopen maanden zijn we erg druk in de weer geweest met de tijgers die in het Natuurhulpcentrum verblijven. Via onze contactpersoon in het Verenigd Koninkrijk vernamen we dat er een dierentuin was die interesse had om twee van onze tijgers over te nemen. Natuurlijk wilden we zo'n buitenkans met twee handen grijpen. Alleen... de twee vrouwelijke tijgers die ongeveer een jaar geleden bij ons binnenkwamen na een inbeslagname in Duitsland vonden elkaar niet meer zo leuk. De dieren bleven vijandig reageren op elkaar zodat we ze moesten scheiden. Dus besloten we iets anders te proberen.
We plaatsten Tango, een van de oude mannelijke tijgers die een viertal jaar geleden in Bree in beslag genomen werden, naast het vrouwtje. En al snel merkten we dat de dieren wel interesse hadden voor elkaar. Vooral het vrouwtje was gecharmeerd door die grote mooie man!
Na enkele dagen besloten we het er op te wagen en schoven we de deur die de beide dieren van elkaar scheidde open. Met een zestal medewerkers stonden we rond de kooi, gewapend met brandslangen en brandblussers om de grote dieren terug te scheiden indien het tot een vechtpartij zou komen. Gelukkig gebeurde dat niet. Het vrouwtje ging heel onderdanig voor Tango liggen, en Tango liet het zich welgevallen. Dag na dag lieten we de dieren langer en langer samen. Maar omdat we met deze genetisch onzuivere dieren niet willen kweken moest Tango onder het mes. Ook die ingreep gebeurde zonder problemen en de dagelijkse ontmoetingen verliepen op één enkele echtelijke ruzie na perfect.
De ruzie kwam er nadat het overenthousiaste vrouwtje vierklauwens op Tango's rug sprong. Dat vond hij net iets te opdringerig, en enkele brullen volstonden om Julia tot de orde te roepen.
Een volgende delicate oefening bestond er in om de dieren samen te laten eten. Maar ook dat verliep zonder problemen. En dus begonnen we met het aanvragen van de nodige vergunningen om de dieren over te brengen. Dankzij de vlotte samenwerking met de Citesdiensten in België en in het Verenigd Koninkrijk en dankzij de medewerking van de dierenartsen van het FAVV konden we heel erg snel de reis plannen. En zo werden op drie april in de vroege ochtend de dieren in grote transporteerkisten geladen, en met twee bestelwagens vertrokken we voor een 700 kilometer lange trip. Het enige probleem werd veroorzaakt door een staking in Frankrijk. We zaten vast in een lange file en kwamen een uur te laat aan bij de shuttle. Gelukkig kregen we daar onmiddellijk voorrang en mochten we gelijk de lange rij wachtende voertuigen voorbijsteken tot vlak naast de trein die geladen werd. Wij kregen het laatste compartiment toegewezen en nauwelijks 40 minuten later reden we aan de andere kant van de kanaaltunnel er terug uit. Zonder verder oponthoud konden we doorrijden naar het Woodside Wildlife Park in Lincolnshire.
Toen we daar rond 19u plaatselijke tijd aankwamen stonden de verzorgers al vol ongeduld te wachten en werden de dieren gelijk uitgeladen en konden ze de nachtverbijven van hun nieuwe thuis verkennen. Ook wij waren onder de indruk van de grote kooi die zo'n 250,000 pond gekost had. Een hele grote buitenren met zwempoel, berg, houten ligplatforms en beplanting zou hun dagverblijf worden. Drie grote binnenverbijven zijn de nachtverblijven voor de dieren. Tango ging meteen languit liggen op zijn nieuwe bed, en Julia sprong meteen op een van de platforms in haar nachtverblijf. En voor ook wij vertrokken naar onze slaapplaats kwam Tango nog een laatste maal een babbeltje slaan, hij leek zich een beetje af te vragen wat er allemaal met hem gebeurde, maar wij vertrokken met een goed gevoel. Deze dieren hebben vanaf nu de beschikking over een hele grote ren én ze zitten samen met een soortgenoot.
Tijgers Tango en Julie naar Engeland from Natuurhulpcentrum Opglabbeek on Vimeo.
Album 'Tijgers naar Engeland!'
Tijgers Tango en Julia vertrokken in april naar het Woodside Wildlife and Falconry Park in Engeland.