Deze week moesten onze medewerkers op meerdere plaatsen in de provincie uilen bevrijden.
Het is een jaarlijks wederkerend probleem: bosuilen die wanhopig op zoek gaan naar broedgelegenheid en daarbij terecht komen in een schoorsteen. Deze uilensoort is momenteel al druk bezig met het verdedigen van het territorium, zoeken naar geschikte nestplaatsen en het verleiden van een partner.
Normaal gezien broeden bosuilen in holle bomen, maar bij een nopend gebrek hieraan, zoeken ze soms hun toevlucht tot schoorstenen. Ze springen in de donkere pijp en komen in het beste geval beneden in de kachel uit. Dan is het een koud kunstje om de uil te bevrijden. Het wordt veel moeilijker als de uil halverwege je schoorsteen vastzit.
Het Natuurhulpcentrum beschikt over gediplomeerde klimmers die op een veilige manier vogels uit een schouw kunnen bevrijden. Omdat dit kosten met zich meebrengt (opleiding, verzekering, gekeurd materiaal) wordt er wel een deelname in de kosten verwacht van de eigenaars. Temeer omdat je dergelijke problemen simpel kan voorkomen met een roostertje op je schouw.
Doe dit liefst nu al, want over enkele maanden begint het 'kauwenseizoen'. Kauwen zijn net als bosuilen holenbroeders, maar zij gaan uw schoorsteen vullen met nesten waardoor de schouw helemaal verstopt. Reden temeer om vandaag nog werk te maken van een rooster op je schoorsteen!
Zoals je hieronder kan zien, hoeft dat roostertje geen dure klus te zijn. Enkele betonijzers en een roostertje is voldoende.
de bosuil helpen?
Door het afdekken van je schouw ontneem je de bosuil natuurlijk een potentiële nestplaats. Wil je bosuilen toch helpen, kan je in onze groene winkel een bosuilnestkast kopen. Hang deze kast op 5-6m hoogte in een boomrijke tuin of bos.