Vogel in de schoorsteen

Geritsel in de schoorsteen...

geritsel in de schoorsteen

Door het ontbreken van oude, holle bomen zijn heel wat vogels genoodzaakt op zoek te gaan naar andere holtes om hun kroost in groot te brengen.

Aan het begin van het broedseizoen denken sommige holenbroeders (uilen, kauwen of duiven) dat een schoorsteen een goede plek is om een nest in te maken. 

Wanneer een vogel een nest probeert te maken laat het dier takjes in de schouw vallen. Vaak is het dat geluid waardoor mensen denken dat er iets vastzit. Ook wanneer een vogel op de schouw zit en roept hoort men dit vaak tot beneden in de schouw. Ook dit zorgt soms voor verwarring.

vogel in de schouw, wat nu?

Soms springen holenbroeders ook in de schoorsteenopening of tuimelen ze naar beneden en raken er op eigen kracht niet uit. Via de kachel of open haard kan de vogel meestal uit de schoorsteen gehaald worden. Dit kan je vaak zelf doen.

Indien u zeker bent dat er een vogel in de schouw vastzit is professionele hulp nodig en kan u het dichtstbijzijnde opvangcentrum contacteren.

Voor de regio Limburg kan u het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen contacteren via 089/85.49.06

deze info hebben we nodig wanneer u ons belt:

U hebt een kachel of open haard:
* Op welke hoogte (vanaf de kachel) zit de vogel vast?
* Hoort u de vogel beneden op de klep van de kachel, dan hoeven we niet altijd het dak op en redden we de vogel langs beneden.

Zit de vogel niet onderaan de schouw of hebt u geen kachel of open haard?
* Op welke hoogte zit de vogel vast?
* Hoe hoog is uw huis?
* Heeft u dakpannen of leien?
* Hoe oud is uw dak?
* Waar bevindt zich de schoorsteen? Midden van het dak, langs de zijgevel,...

Indien mogelijk zoeken we uw huis op via google streetview.

Hebt u een gaskachel, dan raden we u aan contact op te nemen met uw installateur. Onze mensen zijn niet opgeleid om te werken aan gaskachels...

het dak op gaan...

Een aantal van onze mensen hebben een doorgedreven cursus gevolgd om veilig een dak te betreden. Uiteraard wordt er een risicoanalyse gemaakt voor elke situatie.

Het veilig beklimmen van een dak is geen sinecure en vergt opleiding, ervaring, gekeurd materiaal en de nodige verzekeringen. Om deze diensten te kunnen blijven aanbieden, vragen we een kleine tegemoetkoming bij dergelijke interventies. In ruil plaatsen we een rooster op uw schouw zodat er geen vogels meer in kunnen.

Doorgedreven opleiding van onze medewerkers 

dat kan ik allemaal zelf

Afgesleten nagels van een bosuil 

Handige harry's slagen er mogelijk in om een vogel zelf uit de schouw te krijgen. Prima, maar toch vragen we u om standaard de vogel binnen te brengen bij een opvangcentrum of alleszins contact op te nemen.

Enkele belangrijke bemerkingen:

* Het verenkleed van de vogel zal vol roet zitten en dit wordt best verwijderd.
* Roet in de ogen, bek en neus van de vogels dient ook verwijderd te worden.
* Soms zijn de vogels sterk verzwakt en moeten ze aansterken.
* Bij roofvogels zoals uilen let u best op de klauwen. Door het krabben in de schouw kunnen hun nagels bot worden.

 

voorkom een kauw in uw schouw

Omdat voorkomen beter is dan genezen, adviseert het Natuurhulpcentrum steeds om de schouwopening ontoegankelijk te maken voor (broedende) vogels door een rooster te (laten) plaatsen op de schouwopening. Op die manier kan voorkomen worden dat vogels ongewenst in de schouw terecht komen of dat vogels een nest in de schouw bouwen wat een schouwbrand kan veroorzaken. Vooral kauwen kunnen enorm veel takken in uw schouw laten vallen met metersdikke nesten tot gevolg.

Dus niet alleen voor het welzijn van de vogels, maar ook voor uw persoonlijke veiligheid: plaats een rooster op uw schouw!

Dit kan vrij eenvoudig zonder boren of lijmen. Op basis van de foto's hieronder kan u zelf aan de slag.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..