Uit een gezamenlijke studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en het INBO blijkt dat de vossenlintworm niet voorkomt in Vlaanderen...
Omdat de vossenlintworm wel werd vastgesteld in het zuiden van België (Ardennen en Fagne-Famenne) vreesde men al enkele jaren dat het verspreidingsgebied van de lintworm zou oprukken richting Vlaanderen en Brussel. Deze lintworm kan bij mensen een gevaarlijke leveraandoening veroorzaken, maar het aantal besmettingen in Wallonië blijft beperkt tot nauwelijks één geval per jaar.
Om het risico voor de volksgezondheid te kunnen inschatten heeft het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) een studie georganiseerd naar het voorkomen van de vossenlintworm in Vlaanderen en Brussel. Van de 187 onderzochte vossen, verzameld in de periode 2007-2008, bleek geen ènkele vos besmet! Een belangrijk deel van de vossen kwam uit de grensgebieden met Wallonië. Dr. Steven Van Gucht voerde in zijn gespecialiseerd labo de testen uit en publiceerde zijn resultaten o.a. in het wetenschappelijke tijdschrift 'Zoonoses and Public Health'.
De vossenlintworm draagt bij tot de schadelijke reputatie van vossen en wordt al te vaak gebruikt door jagers als argument om een verhoogde vossenbestrijding te rechtvaardigen, totaal onterecht blijkt nu...
Uit een ander onderzoek van het WIV blijkt bovendien dat een andere gevaarlijke ziekte van vossen, namelijk hondsdolheid, al meer dan 10 jaar niet meer vastgesteld wordt in België. De conclusie van beide gerenommeerde studies luidt dus dat vossen in Vlaanderen weinig risico vormen voor de volksgezondheid. Toch is het belangrijk om preventief bosvruchten of paddestoelen goed te wassen en ook te zorgen voor een elementaire handhygiëne na een wandeling.
(Bron WIV/ISP)