Vandaag kreeg een wespendief met een slechte staart extensions aangemeten...
Wespendieven zijn prachtige roofvogels die vrij schaars zijn in Vlaanderen. De naam doet het al vermoeden, ze zijn echte voedselspecialisten die vooral leven van insecten als wespen en hommels en hun larven, met af en toe jonge vogels, hagedissen of amfibieën als extraatje. Om wespen- of hommelnesten te vinden, gaan ze actief op zoek in bomen, of volgen ze insecten over grote afstanden totdat het nest bereikt wordt. Om veilig aan de raten te raken, zonder last te hebben van pijnlijke angels, beschikken ze over dikke schubben op hun poten, en tussen hun snavel en ogen hebben ze enkele stijve borstels in plaats van veren.
In de winter is hun hoofdvoedsel onmogelijk te vinden, dus trekken ze eind augustus - begin september naar Afrika, ten zuiden van de Sahara. In april vliegen ze de lange weg helemaal terug om in Europa te komen broeden.
Vorig jaar kregen we via onze collega's van het Vogelopvangcentrum van Neteland een wespendief binnen met een gebroken vleugel. De vogel kon hiermee uiteraard niet naar Afrika vliegen, dus moest ze heel de winter in een ruime revalidatiekooi in het Natuurhulpcentrum blijven.
De vleugelbreuk is ondertussen al helemaal genezen, maar een bijkomend probleem was de staart. De meeste staartpennen waren afgebroken, wat het sturen tijdens het vliegen erg bemoeilijkt.
Omdat het zonde zou zijn deze roofvogel nog langer in een kooi te laten, enkel en alleen omwille van enkele gebroken staartpennen, werden beslist deze wespendief te voorzien van extensions. Dit is een techniek die we wel vaker toepassen en waarbij we staartpennen van een dode wespendief gebruiken om de staart van het nog levende dier terug te herstellen.
De veren van de dode vogel worden dan met de holle schacht geschoven en vastgelijmd over de restjes van de schachten van de levende vogel.
Na een uurtje passen, puzzelen en lijmen had onze wespendief een splinternieuwe staart, en in onze grootste vliegkooi hebben we al kunnen zien dat het vliegen en sturen een heel stuk beter gaat. De wespendief wordt nu nog enkele dagen geobserveerd, om ze hopelijk volgende week te kunnen vrijlaten.
Momenteel worden de eerste uit Afrika arriverende wespendieven waargenomen, dus we hopen dat onze wespendief dan snel een geschikte partner vindt, en kan zorgen voor nageslacht!
Album 'Wespendief met extensions 09042014'
Deze wespendief had enkele gebroken staartpennen wat het vliegen erg bemoeilijkte. Er werden staartpennen van een dode wespendief genomen en vastgelijmd over de nog resterende schachten. Hierdoor werd een volledig nieuwe staart verkregen, en kon deze prachtige roofvogels snel terug vrijgelaten worden.