Onlangs kregen we 's avonds rond 22.00u een telefoontje uit Heist-op-den-berg.
Mensen hadden in hun tuin een gewonde slang aangetroffen. Beter gezegd, de hond had de slang ontdekt en zwaar verwond. Omdat we altijd erg voorzichtig zijn met slangen vertrokken we zo snel mogelijk naar Heist-op-den-berg. Er bestaan immers ook giftige slangen dus we kunnen geen risico lopen dat er gewonden vallen.
In afwachting van onze komst zouden de mensen het diertje van op een veilige afstand observeren. Een klein uurtje later arriveerden onze medewerkers en konden vaststellen dat het een ringslang betrof.
Deze dieren zijn absoluut ongevaarlijk en behoren tot één van onze zeldzaamste inheemse slangen.
Helaas bleek het beestje té zwaar gekwetst te zijn door de sterke tanden van de hond, die natuurlijk niet kon weten dat het met een erg zeldzame slang te doen had. Wellicht zou onze hulp niet kunnen baten.
De ringslang werd meegenomen en op het centrum nog een keertje goed onderzocht. Ook hier was de eindconclusie dat het diertje best geëuthanaseerd kon worden om zo zijn pijnlijke lijdensweg stil te beïndigen.
Zoals hierboven vermeld zijn ringslangen best wel zeldzame diertjes. De ringslang is het grootste inheemse reptiel en leeft vooral van kleine zoogdieren en amfibieën. Jonge ringslangen houden zich vooral op in de buurt van water.
De vaak panische angst van de mens voor slangen heeft al vele ringslangen het leven gekost. In tegenstelling tot b.v. de bijna even grote maar nog veel zeldzamere adder is de ringslang volstrekt niet giftig.
Ter verdediging hebben ringslangen een goede truc,namelijk schijndood wat betekent dat ze zich dood houden . De slang rolt dan op de rugzijde en dat is iets wat levende slangen nooit doen. Het dier beweegt niet en kan zelfs een walgelijke 'lijkenlucht' afscheiden uit klieren in de kop waardoor de show nog overtuigender wordt. Bij aanraking echter veert de slang plotseling op, om een schrikeffect te veroorzaken waarna het dier ervandoor gaat.