Ondanks de opendeurdagen blijft ons dierenziekenhuis op volle toeren draaien. Nog dagelijks worden tientallen gewonde wilde dieren binnengebracht. Afgelopen weken waren daar weer enkele zeldzaamheden bij.
Zo verblijft er al enkele dagen een kuifaalscholver in ons centrum. De vogel werd door de Nederlandse Dierenbescherming gevangen in Maastricht. Wat meteen opviel was de kromme bek van de vogel. Die was duidelijk niet het gevolg van een botsing (geen gebroken snavel) maar is van jongsaf scheef gegroeid. De vogel was niet mager en verder in goede conditie. De grote vraag is natuurlijk hoe een vogel die in Noord-Europa geboren is met een kromme bek, gezond en wel in Maastricht terecht komt. Bovendien is de vogel bijzonder tam waardoor we vermoeden dat het om een tam exemplaar gaat. De vogel is echter niet geringd en werd dus naar alle waarschijnlijkheid illegaal gehouden. Wat er nu moet gebeuren met de vogel is voorlopig niet duidelijk.
Afgelopen maandag werden er 2 rode wouwen opgevangen op vraag van de dienst CITES. De vogels waren door die dienst in beslag genomen bij een roofvogelhouder en tijdelijk ondergebracht in Planckendael. Van daaruit verhuisden de vogels naar onze opvang zodat we kunnen zoeken naar een definitieve bestemming.
Vanuit Nederland werd er door een ornitholoog een verzwakte krombekstrandloper binnengebracht. De vogelkijker was steltlopers aan het bestuderen en bemerkte dat een jonge krombekstrandloper niet meer opvloog en steeds omviel. Hij slaagde erin de vogel te vangen en bracht het zeldzame dier bij ons binnen. Krombekstrandlopers broeden op de Siberische toendra. Ze overwinteren in West-Afrika en kunnen in ons land gezien worden tijdens de trekperiode. De jonge vogel was verzwakt en krijgt momenteel de beste zorgen op onze spoedafdeling. Daar werd een kooi ingericht met modder en water met daarin allerlei levende insecten. Ondertussen is de vogel al goed aangesterkt en over enkele dagen kan deze speciale gast terug de natuur in.
En daar houdt het niet mee op want gisteren kwam er een bruine kiekendief binnen uit Borgloon. De vogel werd gevonden door vrijwilligers van Natuurpunt en opgehaald door een van onze plaatselijke medewerkers. De jonge vogel is verzwakt en heeft te kampen met darmparasieten. Momenteel sterkt de vogel aan op onze intensieve zorgen.